300 πρόσφυγες έφτασαν σήμερα στη Λέσβο – “Σουρωτήρι” η Συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας

29.3.2016 

Οι καιρικές συνθήκες άλλαξαν και οι πρόσφυγες συνεχίζουν να καταφτάνουν στα ελληνικά νησιά αποδεικνύοντας ότι η συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας ήταν ανεφάρμοστη

Σήμερα το πρωί περισσότεροι από 300 πρόσφυγες έφτασαν από την Τουρκία στη Λέσβο, γεγονός που αυξάνει κατά πολύ τον αριθμό των προσφύγων στο hotspot του νησιού, οι οποίοι περιμένουν την ενεργοποίηση των όσων προβλέπει η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας ώστε να υποβάλουν αίτηση ασύλου ή να επαναπροωθηθούν στην Τουρκία.

Τη Δευτέρα ήταν μικρός ο αριθμός όσων έφτασαν στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου. Συγκεκριμένα, συνολικά στα νησιά αποβιβάσθηκαν 161 άτομα κυρίως από το Πακιστάν. Στη Λέσβο αποβιβάσθηκαν 103 άτομα, στη Χίο 58, ενώ στη Σάμο δεν αποβιβάσθηκε κανένας.

Στο λιμάνι του Πειραιά σύμφωνα με την τελευταία επίσημη καταμέτρηση του Λιμενικού Σώματος φιλοξενούνται συνολικά 5.600 πρόσφυγες. Αριθμός που αυξάνει και δημιουργεί τεράστια προβλήματα στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας.

Κάποιοι από τους πρόσφυγες επιστρέφουν στο λιμάνι από διάφορα κέντρα φιλοξενίας, καταγγέλλοντας άθλιες συνθήκες.

Στους προαύλιους χώρους των επιβατικών σταθμών του ΟΛΠ πολλοί από τους πρόσφυγες διαμένουν σε σκηνές, καθώς οι εσωτερικοί χώροι είναι ασφυκτικά γεμάτοι.

Στην Ειδομένη άνοιξε το πρωί η σιδηροδρομική γραμμή στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας – ΠΓΔΜ, που παρέμενε υπό κατάληψη τις τελευταίες μέρες από πρόσφυγες.

Όπως έγινε γνωστό, κατόπιν πρωτοβουλίας των αστυνομικών δυνάμεων όσοι παρέμεναν στις ραγές πείστηκαν να αποχωρήσουν από το σημείο. Σύμφωνα με την Αστυνομία, η διαδικασία απομάκρυνσης κύλησε ομαλά,