4 Απριλίου Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων

 

Της Σοφίας Μπασκάκη

 Αδέσποτος Κόσμος

Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα των Αδέσποτων Ζώων και ο σκοπός είναι να ευαισθητοποιηθούμε σε ένα θέμα που έχει μεγάλες διαστάσεις στη χώρα μας.

Τα αδέσποτα  συνήθως οδηγούνται σε φρικτό θάνατο μέσα από τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης τους στους δρόμους, αφού έχουν γνωρίσει τον πόνο και την εξαθλίωση. Μέσα σε αυτές τις «συνθήκες» πρωτοστατεί η ανθρώπινη αμέλεια και απανθρωπιά. Συχνά τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης προβάλλουν περιστατικά με ζώα που βασανίζονται και κακοποιούνται από βάρβαρους υπανθρώπους με ανύπαρκτες αξίες και ανθρωπιστικά αισθήματα. Εγκληματίες είναι και όσοι δηλητηριάζουν τα ανυπεράσπιστα ζώα ικανοποιώντας το αρρωστημένο και έκφυλο «εγώ» τους. Τα ζώα είναι πλάσματα που έχουν το δικαίωμα να ζήσουν για αυτό χρειάζονται την φροντίδα και την προστασία μας.

Η παροχή βοήθειας στα αδέσποτα δεν δείχνει μόνο τη φιλοζωία και τα αγνά αισθήματα αλλά προβάλλει και το πολιτιστικό επίπεδο κάθε περιοχής. Είναι θέμα παιδείας και πολιτισμού η συμπεριφορά μας απέναντι στα ζώα. Η έλλειψη ευαισθησίας απέναντι στα αδέσποτα ζώα χαρακτηρίζει την ελληνική κοινωνία με σύμμαχο την κρατική αδράνεια που συνάδει στην δημιουργία ενός αδέσποτου κόσμου.  Ευθύνη τεράστια βέβαια έχουν και οι «ευσυνείδητοι πολίτες» που με δική τους υπαιτιότητα εμφανίζονται τα αδέσποτα στους δρόμους, αφού με ανευθυνότητα τα εγκαταλείπουν.

Επιβάλλεται να γίνεται σωστή ενημέρωση με κάθε μέσο, ώστε να αφυπνιστούν οι συνειδήσεις όλων μας στο ηθικό χρέος που έχουμε απέναντι σε κάθε μορφή ζωής και να τιμωρούνται αυστηρότατα όσοι κακοποιούν και σκοτώνουν τα ζώα.

(Πρώτη δημοσίευση 6 Οκτωβρίου 2015 «Άποψη τώρ@»)