5η Αυγούστου 2021 – Ημέρα μνήμης και αναστοχασμού για την καταστροφική πυρκαγιά στις Αφίδνες

Δεν ξεχνάμε! Συμπληρώθηκε ένας χρόνος. Ήταν  5 Αυγούστου του 2021. Αποφράδα μέρα. Μέρα που οι  Αφίδνες παραδίδονται στο έλεος των πύρινων γλωσσών, μιας καταστρεπτικής πυρκαγιάς, που ξεκίνησε την 3η Αυγούστου, από την Βαρυμπόμπη και που κατέληξε στη Μαλακάσα, αφήνοντας πίσω της κρανίου τόπο.

Δεν ξεχνάμε την καταστροφή. Εβδομήντα πέντε χιλιάδες στρέμματα παρθένου δάσους, στους πρόποδες της Πάρνηθας, έγιναν στάχτη. Το 90% του πράσινου των Αφιδνών. Δροσοπηγή, Αφίδνες, Ιπποκράτειος Πολιτεία μια απέραντη κόλαση. Ένας χάος μια απέραντη καταστροφή Πύρινες φλόγες και στάχτη. Άγιος  Στέφανος, Καπανδρίτι Μαλακάσα κινδυνεύουν.

Δεν ξεχνάμε γιατί τρεις συνάνθρωποι μας χάνουν την ζωή τους. Άλλοι δύο τραυματίζονται.

Δεν ξεχνάμε γιατί 120  σπίτια και επιχειρήσεις, είτε παραδόθηκαν στις φλόγες, είτε υπέστησαν σοβαρές ζημιές. Οχήματα κάηκαν. Η φωτιά γλείφει περιμετρικά το χωρίο των Αφιδνών. Σώζεται από θαύμα.

Όλα έγιναν «τέλεια», αλλά η καταστροφή ανυπολόγιστη. Κανένας δεν ευθύνεται για τίποτα. Ούτε ο στρατηγός άνεμος, γιατί είχε άπνοια εκείνες τις μέρες. Ένοχος το βιοκλίμα!!!

Ένα χρόνο μετά η μνήμη επιστρέφει βασανιστικά σε κείνες τις τραγικές μέρες και… θυμάται την θλιβερή επέτειο. Αποδίδει φόρο τιμής σε όσους έφυγαν, αλλά και σε κείνους που  εκείνες τις φοβερές μέρες έδωσαν μάχες. Άνισες μάχες. Υπερέβαλαν εαυτόν.  Τους πυροσβέστες, τους δασοπυροσβέστες, την Πολιτική Προστασία του Δήμου Ωρωπού, τους εθελοντές, τους απλούς κατοίκους, για να σώσουν ό, τι σώζονταν. Που έδωσαν  μάχη για να μην περάσει η φωτιά στη Μαλακάσα και σβήσει στη θάλασσα. Για να αποτρέψουν μια ολική, βιβλική καταστροφή. Για να σώσουν ζωές που ήταν σε κίνδυνο.

Ένα χρόνο μετά θυμόμαστε, αναστοχαζόμαστε, μετράμε τις πληγές μας και διατρανώνουμε: Ποτέ πια άλλη τέτοια καταστροφή.

Ξαναχτίζουμε ότι χάθηκε και προχωράμε σε όλα εκείνα τα αναγκαία μέτρα πρόληψης και αποτροπής μιας τέτοιας φυσικής καταστροφής. Σώζουμε το δάσος. Σώζουμε τον τόπο μας. Ξανακάνουμε το δάσος,  δάσος και δίνουμε ζωή στη ζωή μας.

Η 5η  Αυγούστου θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη μας ως οδοδείχτης  όλων όσων πρέπει να γίνουν για να μην ξαναζήσουμε τέτοια συμφορά.   Όλοι έχουμε ευθύνη.   Όλοι μπορούμε να προστατεύσουμε και να σώσουμε τούτο  τον όμορφο τόπο μας. Αρκεί να το θέλουμε. Να το προσπαθήσουμε, να το επιβάλλουμε, να το κάνουμε σημαία στη ζωή μας πέρα από τις όποιες αντιπαραθέσεις και τις αντιπαλότητες.

Οι Αφίδνες πρέπει να ξαναγίνουν όπως πρίν. Το γκρίζο να γίνει πράσινο και η χαρά η ζωή να γυρίσει στα χείλη όλων.

Η Πολιτεία να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να ανταποκριθεί στο αίτημα των κατοίκων για στήριξη της περιοχής και αποκατάσταση των πληγέντων. Να προχωρήσει σε ένα οργανωμένο σχέδιο ανασυγκρότησης της περιοχής και δημιουργίας υποδομών πρόληψης και προστασίας του τελευταίου πνεύμονα της Αττικής. Το πράσινο λιγοστεύει και η ζωή κινδυνεύει να χαθεί. Μέτρα και πράξεις τώρα. Χωρίς αναβολή.