5 “αγκάθια” , 3 σενάρια και “κλειδωμένες” περικοπές για το Ασφαλιστικό

27.12.2015

Μεγάλο «αγκάθι» το Ασφαλιστικό στη διαπραγμάτευση της Κυβέρνησης με τους δανειστές. Με την έλευση του νέου έτους 2016, το υπουργείο Εργασίας θα πρέπει να καταθέσει αναλυτικά και κοστολογημένα όλα τα στοιχεία που απαιτούνται για να ξεκινήσει το «παζάρεμα» το οποίο, σύμφωνα με τα δεδομένα, θα επικεντρωθεί γύρω από την περικοπή των κύριων συντάξεων.

Σκληρό «παιχνίδι» για την περικοπή των κύριων συντάξεων 

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο Υπουργικό Συμβούλιο, που έγινε προ ημερών, έδωσε το στίγμα αποκαλύπτοντας την τακτική της κυβέρνησης τονίζοντας ότι «η κόκκινη γραμμή μας είναι ευκρινής και απαραβίαστη: Δεν έχουμε σκοπό και δεν θα προχωρήσουμε σε 12η συνεχή μείωση των κύριων συντάξεων».

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε επίσης ότι «η συμφωνία ούτε περιγράφει, ούτε απαιτεί νέες περικοπές στις κύριες συντάξεις» και επισήμανε ότι μπορούν να προκύψουν  από οποιαδήποτε πρόσφορη πηγή τα 700 εκατ. ευρώ της πρόσθετης εξοικονόμησης από δαπάνες για το συνταξιοδοτικό που απομένουν το 2016

Ποιες περικοπές έχουν κλειδώσει 

Παράλληλα με όσα είπε ο Πρωθυπουργός υπάρχουν περικοπές που φαίνεται ότι έχουν κλειδώσει, όπως είναι 10% στα εφάπαξ, περικοπές  8,5% μεσοσταθμικά στις επικουρικές συντάξεις, έως 30% στα μερίσματα του Δημοσίου και 20% των δικαιούχων του ΕΚΑΣ, ενώ αναμένεται αύξηση 25% στα ασφάλιστρα του ΟΓΑ.

5 τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης

Σύμφωνα με πληροφορίες το Euro2day ανταλλάσσει διαρκώς στοιχεία με το Υπουργείο Εργασίας και έχουν ήδη επισημανθεί τα σημεία που θα αποτελέσουν τα μεγάλα «αγκάθια».

Ποια είναι αυτά:

  • αύξηση του ελάχιστα απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης για συνταξιοδότηση από τα 15 έτη στα 20 έτη, σύμφωνα με την απαίτηση των δανειστών
  • Τουλάχιστον όσον αφορά στις περιπτώσεις πρόωρης συνταξιοδότησης, θα εισαχθούν εισοδηματικά κριτήρια στη λήψη της Εθνικής Σύνταξης
  • Αύξηση των εισφορών
  • η εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ που έκρινε τις μειώσεις συντάξεων αντισυνταγματική
  • Τουλάχιστον 1,8 δισ. ευρώ η μείωση της δαπάνης για συντάξεις, εντός του 2016

Τα σενάρια του Ασφαλιστικού

Τρία σενάρια για το Ασφαλιστικό παρουσιάζει το Capital.gr, τα οποία δεν αποκλείουν το ένα το άλλο και  η υλοποίηση τους θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες.

1.Αύξηση των εργοδοτικών εισφορών αντί για περικοπή των κύριων συντάξεων. Υπάρχει επίσης πιθανότητα η μονομερής κατάθεση του νομοσχεδίου για το νέο Ασφαλιστικό να γίνει περίπου στις 30 Ιανουαρίου,  προκειμένου να ψηφιστεί μετά από 1 με 2 εβδομάδες. Το σενάριο αυτό αν πραγματοποιηθεί θα σημάνει την ευθεία ρήξη με τους δανειστές.

2.Δεύτερη περίπτωση είναι να καταθέσει έστω και μονομερώς η κυβέρνηση το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό, χωρίς όμως να ψηφιστεί μετά από μια δυο εβδομάδες, όπως προβλέπεται. Σε αυτή την περίπτωση θα μείνει το νο0μοσχέδιο σε αναμονή μέχρι να  υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές γύρω από τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης. «Το plan B της κυβέρνησης είναι να δεχθεί μεν χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης σε σχέση με εκείνα που υπάρχουν σήμερα (πχ 60-65% έναντι 70%) –αν και όχι τόσο χαμηλά όσο προτείνουν οι δανειστές (50%), αλλά  αυτά να μην ισχύσουν για τους νυν συνταξιούχους αλλά για εκείνους που θα λάβουν την σύνταξη τους το 2016-17», γράφει το capital.gr.

3.Το τρίτο σενάριο θέλει την κυβέρνηση να υποχωρήσει στις πιέσεις των δανειστών για άμεσες περικοπές στους νυν συνταξιούχους ακόμα και αναδρομικά από την 1.1.2016, κερδίζοντας έτσι χρόνο για να στηρίξει αυτές τις περικοπές στο εσωτερικό πολιτικό και κοινωνικό μέτωπο, αλλά ίσως και ένα «αντάλλαγμα» που θα αφορά την αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους.

Θα πέσει χαράτσι στις ηλεκτρονικές τραπεζικές συναλλαγές 

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Πρώτου Θέματος» πλανάται ένα σενάριο από το ΥΠΟΙΚ, που στοχεύει στη φορολόγηση όλων των τραπεζικών συναλλαγών οι οποίες πραγματοποιούνται ηλεκτρονικά, με απώτερο στόχο να  μην γίνουν μειώσεις στις κύριες συντάξεις.

Επί της ουσίας το ΥΠΟΙΚ επεξεργάζεται την επιβολή ενός εσωτερικού φόρου Τόμπιν, που θα αντιστοιχεί σε ένα ειδικό τέλος το οποίο δεν θα ξεπερνά το ένα τοις χιλίοις σε όλες τις ηλεκτρονικές τραπεζικές συναλλαγές.