6ος Πανελλαδικός Ταυτόχρονος Δημόσιος Θηλασμός: Κυριακή 1 Νοεμβρίου

29.10.2015

Ο 6ος Πανελλαδικός Ταυτόχρονος Δημόσιος Θηλασμός διοργανώνεται την Κυριακή 1 Νοεμβρίου, από το Πανελλήνιο Δίκτυο Εθελοντικών Ομάδων Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας. Η εκδήλωση γίνεται μέσα στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού και  συμμετέχουν περισσότερες από 50 πόλεις της Ελλάδας.

Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού 1-7 Αυγούστου, καθιερώθηκε διεθνώς το 1992 από την WABA (Παγκόσμια Συμμαχία για Δράση στο Θηλασμό), τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και τη UNICEF. Στην Ελλάδα, η εβδομάδα αυτή εορτάζεται 1-7 Νοεμβρίου. Φέτος το μήνυμα που επιθυμούν  ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) σε συνεργασία με την Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO) να εξαπλωθεί είναι: «Θηλασμός και εργασία: μπορεί να δουλέψει».

Στην Αττική, το Ζάππειο θα φιλοξενήσει την εκδήλωση γιορτής για τον μητρικό θηλασμό και η ώρα προσέλευσης είναι 11:00 π.μ. Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο θηλασμός είναι ελεύθερος και δεν υπακούει σε ωράρια, τα μωράκια που θα θέλουν να θηλάσουν γύρω στις 12.00 μ.μ. θα καταμετρηθούν την ίδια ώρα στις συμμετέχουσες πόλεις της χώρας. Τη διοργάνωση έχει αναλάβει η Ομάδα Εθελοντών και Υποστηρικτών Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας Αττικής με τη συνεργασία του «Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Εφηρμοσμένης Επικοινωνίας».

Η γιορτή αυτή δίνει την αφορμή σε μητέρες-μέλη των ομάδων Δικτύου, να ευαισθητοποιήσουν, να αφυπνίσουν και να υποστηρίξουν τις νέες μητέρες και την ελληνική κοινωνία γενικότερα για τον μητρικό θηλασμό, εξηγούν οι διοργανωτές. Η προσπάθεια αυτή δεν γίνεται μόνο με λέξεις σε ένα φυλλάδιο ή σε μια ομιλία, αλλά εμπράκτως, ως εικόνα και παρουσία, «από μητέρα προς μητέρα».

Απώτερος στόχος είναι, η Ελλάδα να αποτελέσει μια χώρα υποστηρικτική και φιλική προς το θηλασμό, που θα αγκαλιάζει και θα στηρίζει την νέα μητέρα, όσο εκείνη θα μαθαίνει την τέχνη του θηλασμού, ακόμα κι αν χρειαστεί να επιστρέψει στην εργασία της.