63 οι νεκροί από ναυάγιο στην Ινδονησία

25.12.2015

Στους 63 αυξήθηκε ο απολογισμός των θυμάτων του ναυαγίου ενός φέρι στην Κεντρική Ινδονησία, ενώ ακόμη υπάρχουν πολλοί αγνοούμενοι, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα ο επικεφαλής της υπηρεσίας που διεξάγει επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στη νησιωτική ασιατική χώρα.

Το ναυάγιο έγινε στις 19 Δεκεμβρίου ανοικτά της νήσου Σουλαουέσι, εξ αιτίας της κακοκαιρίας. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των επιζώντων γιγαντιαία κύματα χτύπησαν το πλοίο, οι μηχανές του υπέστησαν βλάβη και δόθηκε εντολή στους επιβαίνοντες να εγκαταλείψουν το σκάφος.

Το φέρι μετέφερε 116 ανθρώπους, όμως ο Μπαμπάνγκ Σελέστιο, διευθυντής της εθνικής υπηρεσίας διάσωσης, τόνισε ότι στην λίστα των επιβατών δεν αναγράφονται δύο πρόσωπα που εργάζονταν στον εφοδιασμό του πορθμείου.

Οι ομάδες έρευνας και διάσωσης, μέχρι στιγμής, έχουν ανασύρει 63 νεκρούς, ενώ κατάφεραν να επιζήσουν 40 άνθρωποι, σύμφωνα με τον Σελέστιο, ο οποίος επισημαίνει ότι αγνοούνται ακόμα αρκετοί.

Το Γαλλικό Πρακτορείο μεταδίδει ότι «Εάν οι πληροφορίες τις οποίες έχουμε στη διάθεσή μας είναι σωστές, αναζητούμε ακόμη 15 ανθρώπους».

Στις έρευνες που συνεχίζονται συμμετέχουν δέκα πλοία, ανάμεσα τους και δύο σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού. Οι οικογένειες που αγωνιούν για την τύχη των δικών τους ανθρώπων στο λιμάνι Σίουα, που ήταν ο προορισμός του φέρι, είναι πολλές.

Δυστυχώς είναι συχνά τα δυστυχήματα στα πορθμεία, που είναι το βασικό μέσο μεταφοράς στο ινδονησιακό αρχιπέλαγος των 17.000 και πλέον νησιών, καθώς δεν τηρούνται σωστά οι κανόνες ασφαλείας και είναι πολλές οι φορές που τα φέρι μεταφέρουν υπεράριθμους επιβάτες.