7 από τα πιο τρομακτικά επεισόδια της Ανατομίας ενός Εγκλήματος

Δυο δεκαετίες πριν το χλιαρό «Έγκλημα και Πάθος», ο Αντ1 ήξερε πώς να μας παγώνει το αίμα

Η σειρά των ’90ς «Ανατομία ενός εγκλήματος» που βλέπαμε τα μεσάνυχτα μας ανατριχιάζει ακόμα και σήμερα.

Σκοτεινά επεισόδια, στυγερά εγκλήματα, ταλαντούχοι ηθοποιοί και ένας Γρηγόρης Βαλτινός, ο οποίος σε κάθε επεισόδιο μέσα από το ρόλο του αφηγητή, έδινε ρέστα.  Οι ιστορίες ήταν συνήθως αυτοτελείς αλλά μερικές αποτελούνταν από δυο μέρη στα οποία συμμετείχε διαφορετικό καστ. Μάλιστα, ήταν τόσο μεγάλη η επιτυχία της σειράς που ο αρχικός προγραμματισμός της ήταν για 12 επεισόδια και τελικά διήρκεσε τρεις κύκλους!
Τα 7 από τα πιο τρομακτικά επεισόδια της Ανατομίας ενός Εγκλήματος:

1. Το επεισόδιο «Καθαρτήριο» από την ιστορία της «Σπυριδούλας»

Η σειρά «Ανατομία ενός εγκλήματος» ήταν η πρώτη σειρά τέτοιου είδους που δημιούργησε ο Πάνος Κοκκινόπουλος για την ιδιωτική τηλεόραση. Το κάθε επεισόδιο βασίζονταν σε αληθινές υποθέσεις εγκλημάτων, για τις οποίες έκανε τη δημοσιογραφική έρευνα ο Γιάννης Ράγκος, υλικό των οποίων δινόταν και διασκευαζόταν από τον συγγραφέα αστυνομικών μυθιστορημάτων και σεναριογράφο Πέτρο Μάρκαρη, καθώς και αργότερα από άλλους σεναριογράφους. Η παραγωγή είναι της Μπέσης Βουδούρη. Τη μουσική σύνθεση υπογράφουν οι Χρήστος Μπιλιούλης και Θόδωρος Μαυρογιώργης.

2. Το επεισόδιο «Έκπτωτος Άγγελος» από την ιστορία των Σατανιστών της Παλλήνης

Η σειρά ολοκληρώθηκε σε 74 επεισόδια παρότι όπως προαναφέρθηκε ο αρχικός της υπολογισμός ήταν για μόλις 12 επεισόδια. Το «Ανατομία ενός εγκλήματος» είχε καταφέρει να σημειώνει σε κάθε επεισόδιο υψηλά νούμερα τηλεθέασης, ακόμα και στις επαναλήψεις του, οι οποίες από το 2000 και μετά αραιώθηκαν έως διακόπηκαν λόγω πνευματικών δικαιωμάτων. Ο πρώτος και ο δεύτερος κύκλος προβάλλονταν κάθε Πέμπτη, ενώ ο τρίτος κάθε Παρασκευή.

3. Το επεισόδιο «Το πένθος της ηδονής» από την ιστορία του τεμαχισμού της Ζωής Φραντζή

Στην προσπάθεια της για προστασία των εμπλεκόμενων προσώπων, η παραγωγή της σειράς άλλαζε τα ονόματα, τις τοποθεσίες καθώς και τις χρονικές περιόδους κατά τις οποίες είχαν πραγματοποιηθεί τα εγκλήματα χωρίς όμως ιδιαίτερη επιτυχία. Κάποια εγκλήματα ήταν τόσο δημοφιλή που όλοι γνώριζαν από πριν τι επρόκειτο να συμβεί στους πρωταγωνιστές. Μάλιστα, υπήρχε και ένα άτυπο παιχνίδι ανάμεσα στους τηλεθεατές κατά το οποίο προσπαθούσαν με την παρέα τους να ανακαλύψουν γρήγορα σε ποια ιστορία αναφερόταν το επεισόδιο που παρακολουθούσαν εκείνη τη στιγμή.

4. Το επεισόδιο «Δηλητήριο» από την ιστορία των δηλητηριασμένων τηγανόψωμων.

Ο πρώτος κύκλος έχει μείνει στην ελληνική τηλεοπτική ιστορία ως η πιο αιματηρή και άγρια τηλεοπτική παραγωγή μέχρι και σήμερα. Το ΕΣΡ μετά την προβολή του κάθε επεισοδίου δεν προλάβαινε τις καταγγελίες και ίσως όχι άδικα αφού για μια φορά την εβδομάδα, ένα κανάλι πανελλαδικής εμβέλειας έδειχνε μπαλντάδες σε κρανία, μαχαίρια γεμάτα αίμα και ανθρώπινα μέλη κομμένα. Ο Ant1 θέλοντας να αποφύγει τα πρόστιμα του ΕΣΡ είχε ζητήσει από την εταιρεία παραγωγής «Frenzy Films» να περιορίσει τις φρικιαστικές στιγμές. Γι’ αυτό και οι επόμενοι δυο κύκλοι όπως εύκολα παρατηρεί κανείς είναι ηπιότεροι από τον πρώτο, χωρίς όμως να μειωθεί η αγωνία του τηλεθεατή.

5. Το επεισόδιο «Τιμωρία» από την ιστορία του Δράκου του Σέιχ Σου

Στη σειρά έχουν πρωταγωνιστήσει τεράστιοι ηθοποιοί οι οποίοι σήμερα είναι δυσεύρετοι στις τηλεοπτικές παραγωγές. Πάρτε χαρτί και στυλό και σημειώστε ονόματα όπως: Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Μηνάς Χατζησάββας, οι ανερχόμενοι τότε Άκης Σακελλαρίου, Ρένος Χαραλαμπίδης, Νάντια Δεληγιάννη, Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Άβα Γαλανοπούλου, Δάφνη Λαμπρόγιαννη, όπως επίσης και κωμικοί ηθοποιοί όπως ο Πέτρος Φιλιππίδης, ο Χρήστος Βαλαβανίδης και ο Γιάννης Μπέζος. Από τη σειρά έκαναν το πέρασμα τους και οι Σοφία Σεϊρλή, Έρση Μαλικένζου, Θέμις Μπαζάκα, Βαγγέλης Καζάν, Τασσώ Καββαδία, Χρυσούλα Διαβάτη καθώς και ο Νικήτας Τσακίρογλου.

6. Ο Γιάννης Μπέζος στο ρόλο του δολοφόνου βιαστή Κυριάκου Παπαχρόνη

Γιατί έχουμε καιρό να δούμε τη σειρά σε επανάληψη; Κάποια διαμάχη για τα πνευματικά δικαιώματα, η οποία ακόμα δεν έχει επιλυθεί εμποδίζει τον ΑΝΤ1 να μεταδώσει τη σειρά σε επανάληψη. Άρα ο μόνος τρόπος να τη δει κανείς είναι στο YouTube όπου υπάρχουν διαθέσιμα πολλά επεισόδια σε κακή ποιότητα

7. Ο Πέτρος Φιλιππίδης στο ρόλο serial killer από την υπόθεση των Τρικάλων κάπου στα 1981 όπου ο δολοφόνος είχε σκοτώσει πολλά μέλη της οικογένειάς του και μετά αυτοκτόνησε.