Τρεις μήνες μετά τη διακυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, πηγαίνοντας πίσω ακόμα και από τις θολές προεκλογικές τους δεσμεύσεις, όχι μόνο δεν έφεραν αμέσως στη Βουλή νόμο για την κατάργηση των μνημονίων, των δανειακών συμβάσεων και των εφαρμοστικών νόμων, αλλά ακολουθώντας την ίδια αντιλαϊκή πολιτική των ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, προχώρησαν σε νέα συμφωνία επέκτασης του υπάρχοντος μνημονίου, με ότι αυτό συνεπάγεται για το λαό.

    Στη συνέχεια, πρώτη η Περιφέρεια Αττικής (ΣΥΡΙΖΑ) μετέφερε τα αποθεματικά της στην Τράπεζα της Ελλάδας, όπως αντίστοιχα έπραξε και η διοίκηση του ΟΑΕΔ, για την κάλυψη των δανειακών υποχρεώσεων της συγκυβέρνησης, χρήματα δηλαδή που θα έπρεπε να διατίθενται για την ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων.

    Στις 20 Απρίλη η συγκυβέρνηση με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου βάζει χέρι και μάλιστα αναδρομικά από τις 17/3 στα ταμειακά διαθέσιμα των δήμων, περιφερειών και άλλων δημόσιων οργανισμών, προκειμένου να ικανοποιήσει τις ανάγκες των δανειστών, ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα των «θεσμών-Τρόϊκας». Οι παραπάνω υποχρεώνονται να τα καταθέσουν στην Τράπεζα της Ελλάδαςτα διαθέσιμα, ενώ από τη δέσμευση αυτή εξαιρούνται τα ποσά που απαιτούνται για την κάλυψη των ταμειακών τους υποχρεώσεων μόνο για το επόμενο δεκαπενθήμερο. Αυτή η εξέλιξη οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην πλήρη κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης (ΚΑΠ) και στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των δημοτικών δομών και υπηρεσιών.

    Αυτές οι ενέργειες έχουν ως αποτέλεσμα την περαιτέρω περικοπή κοινωνικών δαπανών και την ακόμη μεγαλύτερη επιδείνωση της θέσης των λαϊκών στρωμάτων. Η απόφαση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για το δήμο Ωρωπού σημαίνει ότι τίθενται σε κίνδυνο αφ” ενός οι λειτουργίες και οι δομές στον Πολιτισμό, τον Αθλητισμό και την Κοινωνική Πολιτική, αφ” ετέρου τα όποια έργα υλοποιούνται και που σκοπεύουν να υλοποιηθούν με ιδίους πόρους είτε με δικά του χρήματα είτε από άλλους φορείς.

    Με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου αποδεικνύεται για άλλη μία φορά ότι η διαπραγμάτευση που συντελείται μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των Ευρωπαίων εταίρων είναι μακριά και καμία σχέση δεν έχει με τα συμφέροντα των εργαζομένων, των ανέργων, συνολικά του ελληνικού λαού.

    To δημοτικό συμβούλιο Ωρωπού καταδικάζουμε την πράξη νομοθετικού περιεχομένου με την οποία η συγκυβέρνηση επιχειρεί να υφαρπάξει τα χρήματα των εργαζομένων για να αποπληρώσει ένα χρέος που ο λαός δεν το έχει δημιουργήσει. To δημοτικό συμβούλιο Ωρωπού:

  1. Αποφασίζουμε ότι δεν θα κατατεθούν τα ταμειακά διαθέσιμα μας στην ΤτΕ, δεν θα επιστρέψουμε καμία δέσμευση των ταμειακών μας διαθεσίμων.
  1. Απαιτούμε να επιστραφούν και όσα έχουν ήδη δεσμευτεί και να αποκατασταθούν οι απώλειες που υπέστησαν τα τελευταία χρόνια, όπως στην περίπτωση του PSI.
  1. Καλούμε τους εργαζόμενους να απειθαρχήσουν στην αντιλαϊκή πολιτική και να καταδικάσουν αυτές τις πρακτικές, διεκδικώντας την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών τους.

 

 

 

 

Ο δημοτικός σύμβουλος

Μιχάλης Χασιώτης