Guardian: Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αντιμέτωπη με μαζική απεργία

12.11.2015

Η σημερινή πανελλαδική απεργία, πυροδότησε το ενδιαφέρον της Βρετανικής εφημερίδας  Guardian, που φιλοξενεί ένα εκτενές ρεπορτάζ με τίτλο «”Η οργή μας θα είναι αμείλικτη”: Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμέτωπος με μαζική απεργία».

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η κυβέρνηση της Αριστεράς θα  πάρει μια γεύση της δύναμης του λαού, σήμερα, που παίρνει μέρος στην γενική απεργία στέλνοντας το μήνυμα της μαζικής αντίστασης στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που έχει επιλέξει να ακολουθήσει ο αριστερός ηγέτης.

Οι εργαζόμενοι του Δημόσιου και Ιδιωτικού φορέα, που συμμετέχουν στην απεργιακή κινητοποίηση η οποία παραλύει την Ελλάδα, διαμαρτύρονται εντόνως ενάντια στην λιτότητα, στις στερήσεις, στις περικοπές και στην επιβολή των αυξημένων φόρων.

«Ο χειμώνας θα είναι εκρηκτικός και η σημερινή απεργία σηματοδοτεί την αρχή» αναφέρει ο Γρηγόρης Καλομοίρης, ηγετικό στέλεχος του συνδικάτου των δημοσίων υπαλλήλων ΑΔΕΔΥ, τονίζοντας ότι κανείς δεν μπορεί να μην αντιδράσει στις περικοπές που έχουν φτάσει στο 30% και στο γεγονός ότι το κοινωνικό σύστημα καταρρέει.

«Όταν ο μέσος μισθός έχει ήδη μειωθεί κατά 30%, όταν οι μισθοί είναι ήδη απαράδεκτα χαμηλοί, όταν το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης κινδυνεύει με κατάρρευση, δεν μπορούμε να καθόμαστε» είπε συγκεκριμένα.

Σύμφωνα με την Guardian πρόκειται για την 41η φορά που οι συνδικαλιστές απαιτούν κάτι από την κυβέρνηση από τότε που η χώρα μπήκε στην κρίση το 2010 και ο Αλέξης Τσίπρας ανέβηκε στην εξουσία υποσχόμενος να εξαλείψει τη λιτότητα.

Η Βρετανική εφημερίδα σχολιάζει ότι πολλά ηγετικά στελέχη του κόμματος υποστηρίζουν ότι η παράταξη συνεχίζει να διατηρεί την αριστερή ιδεολογία της, για αυτό και το τμήμα εργατικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ καλεί τον κόσμο να συμμετάσχει στην απεργία.

Οι δηλώσεις του Γρηγόρη Καλομοίρη της ΑΔΕΔΥ, έρχονται να αναιρέσουν αυτό το σκεπτικό, καθώς κατηγορεί ευθέως την Κυβέρνηση για υποκρισία και δίνει τη γενική εικόνα του κλίματος που επικρατεί στη χώρα λόγω των συνεχόμενων περικοπών, αλλά και εξαιτίας των μέτρων που πρόσφατα πέρασε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Συνεχίζοντας το δημοσίευμα, κάνει αναφορά σε ένα από τα μέγιστα προβλήματα της ελληνικής διαπραγμάτευσης, τα «κόκκινα» δάνεια, επισημαίνοντας ότι οι ενδεχόμενοι πλειστηριασμοί της πρώτης κατοικίας, λόγω αδυναμίας πληρωμής, ενδέχεται να δυσχεράνει ακόμα περισσότερο το εκρηκτικό κλίμα στη χώρα. «Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί τώρα να προσπαθεί να σώσει την ψυχή του, αλλά αθέτησε όλες τις υποσχέσεις του» προσθέτει ο Γρηγόρης Καλομοίρης και καταλήγει:

«Σε αυτή τη χώρα ένας απόφοιτος ξεκινά να εργάζεται στον δημόσιο τομέα με ένα μισθό των 775 ευρώ τον μήνα ή 9.300 ευρώ τον χρόνο, και μας λένε ότι οι μισθοί θα παγώσουν για την επόμενη δεκαετία και ότι κάθε πιθανός φόρος θα αυξηθεί. Πώς θα τα βγάλει πέρα ο κόσμος; Έχουμε φτάσει στο σημείο που μία κοινωνική έκρηξη είναι αναπόφευκτη και θα έρθει αργά ή γρήγορα».

Εντύπωση έκανε και στον υπουργό Οικονομικών του Βελγίου, Γιόχαν Βαν ‘Οβερτβελντ, το κάλεσμα του τμήματος εργατικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ στη σημερινή πανελλαδική απεργία για τα νέα μέτρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αδυνατεί να κατανοήσει την λογική της συγκεκριμένης κίνησης και σχολιάζει μέσω twitter:

«Παράξενη και επικίνδυνη λογική στην Αθήνα: Ο ΣΥΡΙΖΑ οργανώνει απεργία απέναντι στο πρόγραμμα της δικής του κυβέρνησης, το οποίο έχει δεσμευτεί να εκτελέσει. Απαιτείται μια αίσθηση σοβαρότητας».

Αυτή την ώρα το συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ είναι σε εξέλιξη, με το ΠΑΜΕ να συμμετέχει ριζοσπαστικά στην κινητοποίηση. Κλειστά παραμένουν τα σχολεία, τα νοσοκομεία, οι τράπεζες, τα μουσεία, οι αρχαιολογικοί χώροι, τα φαρμακεία και οι δημόσιες υπηρεσίες, ενώ προβλήματα καταγράφονται στα μέσα μεταφοράς, τα πλοία και τις πτήσεις.