H Διοίκηση Γιασημάκη να δηλώσει δημόσια αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για το άνοιγμα δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων

Προς: Δήμαρχο Ωρωπού κ. Γεώργιο Γιασημάκη

Κοινοποίηση: Δημοτικούς Συμβούλους, Τοπικούς Συμβούλους, Μέλη ΔΕΠ

Αρ. Πρωτ.: 9161/26.5.2020

Κε Δήμαρχε,

Η κυβέρνηση της ΝΔ προχωρά στο άνοιγμα των Δημοτικών Σχολείων, των Νηπιαγωγείων και των Παιδικών Σταθμών χωρίς να λαμβάνει ουσιαστικά μέτρα που θα εξασφαλίζουν στοιχειωδώς τους όρους υγιεινής και ασφάλειας.

Δεν λαμβάνονται ούτε κατ’ ελάχιστον οι σχετικές ανησυχίες, οι διεκδικήσεις ακόμα και οι πρακτικές προτάσεις που καταθέτουν εδώ και μέρες οι φορείς των γονιών και των εκπαιδευτικών. Είναι απαράδεκτο να «πετιέται το μπαλάκι» στις οικογένειες να αποφασίζουν με δική τους ευθύνη το εάν θα παρακολουθήσει ή όχι το παιδί τους την υποχρεωτική εκπαίδευση.

Το ερώτημα δεν τίθεται αν θα ανοίξουν ή όχι τα σχολεία, αλλά με ποιες προϋποθέσεις θα ανοίξουν και κυρίως τι μέτρα θα ληφθούν μπροστά στη νέα σχολική χρονιά και σε ένα ενδεχόμενο νέο κύκλο της πανδημίας.

Η Λαϊκή Συσπείρωση έχουμε τοποθετηθεί έγκαιρα και με υπευθυνότητα για αυτό το πολύ σοβαρό ζήτημα προς εσάς (επιστολές αρ. πρωτ.  7644/5.5.2020, 4491/27.2.2020, 2775/7.2.2020).

Σήμερα, είναι ιδιαίτερα επιτακτικό να δοθεί μόνιμη λύση στο πρόβλημα της καθαριότητας καθ’ όλη την διάρκεια της λειτουργίας των σχολείων. Για την καθαριότητα των σχολείων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στον δήμο μας απασχολούνται 17 καθαρίστριες οι οποίες λόγο του μεγάλους αριθμού των σχολικών μονάδων δεν επαρκούν ώστε να ικανοποιηθούν οι αυξημένες ανάγκες.

Επίσης είναι χαρακτηριστικό ότι λόγο των αυξημένων αναγκών στα γυμνάσια και λύκεια του δήμου μας, αυτές οι εργαζόμενες το προηγούμενο διάστημα απασχολούνταν στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση, κάτι που δεν θα συνεχιστεί τώρα που ανοίγουν τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία.

Επίσης, σε τέτοιες συνθήκες δεν επιτρέπεται οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των σχολείων να είναι «ευέλικτοι», κακοπληρωμένοι, και περιοδεύοντας από σχολείο σε σχολείο. Πολύ περισσότερο που τον Ιούνη λήγουν ακόμα και αυτές οι απαράδεκτες συμβάσεις τους.

Επίσης, μεταξύ άλλων, μένουν αναπάντητα:

  • Τι θα γίνει με την απαράδεκτη κατάσταση στο κτηριακό και τις πιεστικές πλέον ανάγκες για αποσυμφόρηση των σχολικών μονάδων; Τι θα γίνει με την ασφυκτική κατάσταση στα νηπιαγωγεία; Τι θα γίνει με την απαράδεκτη κατάσταση των containers τα οποία χρησιμοποιούνται για σχολικές αίθουσες;
  • Τι θα γίνει με την μόνιμη στελέχωση των σχολείων σε εκπαιδευτικούς ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες δημιουργίας ολιγάριθμών τμημάτων δεδομένου ότι η εκ περιτροπής διδασκαλία προφανώς δεν αποτελεί λύση για τη νέα χρονιά;
  • Τι μέτρα θα παρθούν για τις ευπαθείς μονάδες εκπαιδευτικών; Τι ειδικά μέτρα για την αναπλήρωση ενδεχόμενων κενών λ.χ. στα νηπιαγωγεία;
  • Τι μέτρα θα παρθούν ιδιαίτερα για την ομαλή λειτουργία των ειδικών σχολείων καθώς και την ομαλή επανένταξη των παιδιών σε αυτά;
  • Τι μέριμνα υπάρχει για την μόνιμη στελέχωση με βοηθητικό προσωπικό, τραπεζοκόμους, σχολικούς νοσηλευτές, και ιδιαίτερα καθαρίστριες. Τι πρόβλεψη υπάρχει για σχολικούς ψυχολόγους, κοινωνικούς  λειτουργούς για την στήριξη της ομαλής επανένταξης;
  • Τι σχεδιασμός υπάρχει για τον πλήρη και επαρκή εφοδιασμό με απολυμαντικά, μάσκες κτλ σε όλα τα σχολεία, για την έκτακτη κρατική επιχορήγηση των σχολικών επιτροπών; Για την καθημερινή απολύμανση των σχολείων και των σχολικών οχημάτων;
  • Αν σχεδιάζετε πρόγραμμα δωρεάν εμβολιασμού για την εποχική γρίπη για όλη τη σχολική κοινότητα και πως θα γίνεται συστηματική παρακολούθηση της υγείας του πληθυσμού;

Οφείλετε να πάρετε συγκεκριμένη και δημόσια θέση τόσο απέναντι στους εκπαιδευτικούς και τους γονείς αλλά και απέναντι στην κυβέρνηση.

Να απαιτήσετε την άμεση μονιμοποίηση των καθαριστριών και την πρόσληψη όσων χρειάζονται. Να ξεκαθαρίσετε ότι απορρίπτετε την παράδοση της καθαριότητας σε ιδιώτες, εργολάβους και ΚΟΙΝΣΕΠ.

Οφείλετε να δηλώσετε δημόσια εάν είναι εξασφαλισμένες οι βασικές προϋποθέσεις υγιεινής και ασφάλειας, οπότε και με δική σας συνευθύνη ανοίγουν σχολεία, νηπιαγωγεία και παιδικοί σταθμοί.

Αν η κυβέρνηση δεν έχει διασφαλίσει τις βασικές προϋποθέσεις οφείλετε να τοποθετηθείτε ότι τα σχολεία δεν μπορούν να ανοίξουν μέχρι να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι,

Μιχάλης Χασιώτης

Βασίλης Γεωργόπουλος