Lockdown τέλος από την Παρασκευή: Χωρίς SMS, στις 00:30 η απαγόρευση κυκλοφορίας, ελεύθερες μετακινήσεις εκτός νομού-Πώς θα πάμε στα νησιά

Σε νέα σελίδα μπαίνει η καθημερινότητά μας από αύριο, 14 Μαΐου – Από το Σούνιο οι ανακοινώσεις για τον τουρισμό από τον Χάρη Θεοχάρη

επιτάχυνση του μαζικού εμβολιαστικού προγράμματος και η αναχαίτιση της διασποράς του κορονοϊού στην κοινότητα που επιτυγχάνουν τα self test έδωσαν το «κλειδί» στην κυβέρνηση για την άρση του lockdown, τη στιγμή μάλιστα που η χώρα είναι έτοιμη να υποδεχτεί το πρώτο κύμα τουριστών της καλοκαιρινής σεζόν. Έτσι από αύριο και μετά από μήνες περιορισμών το μέτρο των SMS για τις μετακινήσεις θα αποτελέσει παρελθόν, οι πολίτες θα μπορούν να μετακινούνται ανά την Ελλάδα και η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινά μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα.

Την ίδια ημέρα καταργούνται τα ραντεβού για τα ψώνια, αφού αίρεται το μέτρο των click-in-a shop και click away και οι καταναλωτές θα ψωνίζουν με μεγαλύτερη ελευθερία αλλά με κανόνες ασφαλείας, αφού τίθενται σε λειτουργία τα υγειονομικά πρωτόκολλα χωρητικότητας με 1 πελάτη ανά 25 τ.μ. Παράλληλα, δίνεται «ανάσα» μίας ώρας στα καταστήματα εστίασης, καθώς οι πελάτες θα μπορούν να διασκεδάζουν – χωρίς μουσική – μέχρι τα μεσάνυχτα, καθώς στις 00.15 τα εστιατόρια και τα μπαρ θα κλείνουν.

Σε ισχύ μπαίνει από αύριο και η ελληνική εκδοχή του πράσινου πιστοποιητικού όσον αφορά στις μετακινήσεις προς τα νησιά (με εξαίρεση τη Λευκάδα και την Εύβοια), είτε ακτοπλοϊκώς είτε αεροπορικώς. Ο πολίτης που επιθυμεί να ταξιδέψει θα πρέπει να έχει είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού (14 μέρες μετά την 2η δόση) είτε τεστ pcr 72 ωρών είτε rapid test ή self-test 24 ωρών είτε αποδεικτικό νόσησης. Ο έλεγχος των παραπάνω θα πραγματοποιείται υποχρεωτικά από τις αεροπορικές και τις ακτοπλοϊκές εταιρίες, και υπόχρεοι θα είναι όλοι οι ημεδαποί και αλλοδαποί ταξιδιώτες άνω των 5 ετών.

Για λίγο αργότερα μετατίθεται η επαναλειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών (17/5), των θερινών κινηματογράφων με πληρότητα 75% (21/5), των ανοιχτών πολιτιστικών χώρων, θεάτρων και συναυλιών σε υπαίθριους χώρους αλλά μόνο για καθήμενους και με πληρότητα 50%. (28/5), ενώ από τον Ιούνιο θα γίνονται γάμοι και βαφτίσεις σε εξωτερικούς χώρους με ανώτατο όριο τα 100 άτομα.

Από το Σούνιο οι ανακοινώσεις για τον τουρισμό

Την εξειδίκευση των μέτρων – υγειονομικών πρωτοκόλλων που θα ισχύσουν για τον τουρισμό αλλά και την παρουσίαση της φετινής καμπάνιας του ΕΟΤ (με έμφαση στη λέξη ασφάλεια) θα ανακοινώσει σήμερα από το Σούνιο ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης. Σύμφωνα με πληροφορίες οι βασικές οδηγίες για την υποδοχή των ξένων τουριστών έχουν φτάσει ήδη σε όλες τις ελεγχόμενες εισόδους της χώρας, ενώ άμεσα αναμένονται θετικές εξελίξεις και για τους Βρετανούς που επιλέγουν τη χώρα μας για να περάσουν τις διακοπές τους. Εάν η Ελλάδα ενταχθεί στην «πράσινη κατηγορία» από την «πορτοκαλί» που είναι σήμερα, τότε αυτό σημαίνει ότι όποιος επιστρέφει στην Βρετανία, δεν θα είναι υποχρεωμένος να μείνει σε καραντίνα. Ανάλογες ευνοϊκές εξελίξεις αναμένονται και από την Γερμανία.

Πώς θα εισέρχονται οι τουρίστες στη χώρα

Ο σχεδιασμός του υπουργείου Τουρισμού για τη θωράκιση της δημόσιας υγείας από την είσοδο των τουριστών στη χώρα προβλέπει: την ύπαρξη του green pass σε συνδυασμό με τη φόρμα PLF που θα πρέπει να έχει συνταχθεί μέχρι 24 ώρες πριν από την άφιξη. Έτσι, το πιστοποιητικό εμβολιασμού με πάροδο 14 ημερών από την δεύτερη δόση, με την ταυτόχρονη ενημέρωση των αρχών για το πού σκοπεύει να κινηθεί ο επισκέπτης θα δημιουργήσουν το πλαίσιο εκείνο που θα αποτρέψει τη διασπορά του ιού αλλά και το απαραίτητο «διαβατήριο» που θα δώσει ώθηση στην επανέναρξη της τουριστικής περιόδου.

newsbeast.gr