Novartis: Στέλεχος αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει. Πως εμπλέκεται ο Μαυρίκος που βρήκε τραγικό θάνατο

Οι συνεχείς πιέσεις για να αυξηθούν τα κέρδη της Novartis με θεμιτά ή αθέμιτα μέσα οδήγησαν ένα από τα στελέχη να βρεθεί μια ανάσα από την αυτοχειρία.

Ήταν ανήμερα της Πρωτοχρονιάς του 2017, λίγο μετά τις 5 το απόγευμα όταν στην αστυνομία σήμανε συναγερμός για άντρα, ο οποίος απειλούσε να πέσει στο κενό από τον 13 όροφο του Χίλτον. Ο 44χρονος είναι στέλεχος της Novartis. Στο σημείο φθάνει ειδικός διαπραγματευτής της ΕΛ.ΑΣ, ο οποίος πείθει τον άντρα να μην προβεί στην αυτοχειρία. Φαίνεται πως ο 44χρονος δεχόταν πιέσεις καθώς η πράξη του αυτή συνδέθηκε άμεσα με τη δικαστική διερεύνηση που διεξαγόταν παράλληλα σε ΗΠΑ και Ελλάδα για τις πρακτικές της εταιρίας.

Η θηλιά στο λαιμό του στελέχους της Novartis φαίνεται ότι έσφιγγε όσο προχωρούσε η έρευνα, με τον ίδιο να θέλει να βάλει ακόμη και τέλος στη ζωή του για να γλιτώσει, καθώς θεωρούσε ότι η εταιρία του την είχε στημένη. Χαρακτηριστικά εκείνη την ημέρα φέρεται να είπε στους αστυνομικούς: «Δε θα φορτώσουν σε εμένα όλα τα κακά της εταιρίας».

Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει η προστατευόμενη μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση»:

«Η Novartis διατηρούσε λογαριασμό σε ελβετική τράπεζα από τον οποίο γίνονταν πληρωμές με την κωδική ονομασία τύπου “Β”. Οι πληρωμές αυτές ήταν προς Έλληνες γιατρούς. Ο λογαριασμός αυτός κινείτο με τις εντολές δυο ατόμων. Ένας εξ’αυτών ήταν ο Brand Μanager της εταιρίας Νικόλαος Τσενεκίδης. Αναφέρω αυτό το όνομα επειδή το 2016 αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει στο ξενοδοχείο Χίλτον Αθηνών, θεωρώντας ότι ο ίδιος θα αποτελούσε το εξιλαστήριο θύμα»

Ο παρ’ ολίγον αυτόχειρας είναι επιστήμονας χημικός από τη Θεσσαλονίκη και πήρε μεταγραφή από πολυεθνική πετρελαιοειδών στα κεντρικά της Νοvartis στην Ελβετία, τον Ιανουάριο του 2010. Ο Τσενεκίδης μέχρι και σήμερα φέρεται να ζει και να εργάζεται μαζί με τη σύζυγό του στα κεντρικά της εταιρίας στην Ελβετία υπό την προστασία της Novartis.

Ένα ακόμη πρόσωπο που εμπλέκεται στο σκάνδαλο είναι ο εκδότης Παναγιώτης Μαυρίκος,  ο οποίος φέρεται να εξυπηρετούσε τα συμφέροντα της Novartis και να ήταν ο διαμεσολαβητής της μεταφοράς των χρημάτων ανάμεσα στην εταιρία και τα πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται στο σκάνδαλο.

«Ο Μαυρίκος δεν ήταν τέτοιος άνθρωπος. O αείμνηστος Μαυρίκος εισέπραττε χρήματα για διαφημιστικές καμπάνιες μεταξύ των οποίων και η NOVARTIS. Δεν θα έπαιρνε όμως ποτέ χρήματα για να τα δώσει σε άλλους. Δεν είχε αυτήν την ανάγκη» επισημαίνει ο Αλέξης Κούγιας, δικηγόρος του Παναγιώτη Μαυρίκου.

Σύμφωνα με τα έγγραφα του FBI

«To 2013, ο Φρουζής ήθελε τον Μαυρίκο  να γίνει η επόμενη εταιρία ξεπλύματος χρήματος. Ο Μαυρίκος είχε εμπλακεί στο σχέδιο δωροδοκίας. Έβαλε διαφημιστικό χώρο σε ιστοσελίδες για τη Novartis. Ήταν η γέφυρα ανάμεσα στη Novartis και τους κυβερνητικούς αξιωματούχους. Ο Μαυρίκος είχε πρόσβαση σε 3  – 4 υπουργούς Υγείας».

Ο Παναγιώτης Μαυρίκος στις 9 Ιουνίου του 2016 χάνει τη ζωή του μέσα στο φλεγόμενο αυτοκίνητό του. Τότε οι υποψίες για τα αίτια που προκάλεσαν τη φωτιά ήταν πολλές όπως και τα αναπάντητα ερωτήματα, τα οποία σήμερα πέφτουν ξανά στο τραπέζι με το όνομα του εκδότη να εμπλέκεται στο σκάνδαλο Novartis.