Svart: Ανοίγει στη Νορβηγία το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο ξενοδοχείο στον κόσμο

Το σχήμα του ξενοδοχείου προσφέρει πανοραμική θέα στο φιόρδ και μια εμπειρία ζωής κοντά στη φύση

Μέσα στο 2022 ετοιμάζεται να ανοίξει τις πύλες του ένα απίστευτης αισθητικής και εξαιρετικά πρωτοποριακό στη σχεδίασή του ξενοδοχείο, που θα αφήνει το μικρότερο δυνατό ενεργειακό «αποτύπωμα».

Το Svart (σημαίνει «Μαύρο» στα νορβηγικά), το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο ξενοδοχείο στον κόσμο, βρίσκεται κοντά στον παγετώνα Σβάρτισεν, βόρεια του Αρκτικού Κύκλου, στο Μελόι (Meløy) της Νορβηγίας περίπου 1.300 χλμ. βόρεια του Όσλο.

Όπως αναφέρει το LuxuryTravelAdvisor, το Svart είναι το πρώτο κτίριο που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε σύμφωνα με τα υψηλότερα πρότυπα ενεργειακής απόδοσης στο βόρειο ημισφαίριο.

Το ξενοδοχείο θα εξοικονομεί το 85% της ετήσιας κατανάλωσης ενέργειας και θα συλλέγει αρκετή ηλιακή ενέργεια για να καλύπτει τόσο τις λειτουργίες του ξενοδοχείου, όσο και την ενέργεια που απαιτείται για την κατασκευή του κτηρίου.

Το σχέδιο είναι το Svart να γίνει αυτόνομο εντός πέντε ετών από την έναρξη της λειτουργία του τo 2022, δηλαδή μέχρι το 2027.

Αυτό σημαίνει ότι το ξενοδοχείο, συμπεριλαμβανομένων των γειτονικών του υπηρεσιών, όπως το αγρόκτημα και τα λεωφορεία, θα είναι απόλυτα αυτάρκες από την άποψη της ηλεκτρικής ενέργειας και της διαχείρισης αποβλήτων.

Το ξενοδοχείο, το οποίο έχει σχεδιαστεί από την πρωτοποριακή νορβηγική εταιρεία Snøhetta (οι ίδιοι που «υπέγραψαν» το πρώτο υποβρύχιο εστιατόριο της Νορβηγίας), θα διαθέτει 99 δωμάτια, ένα εργαστήριο εκπαίδευσης και σχεδιασμού στο χώρο του ξενοδοχείου, μέχρι και την δική του παραγωγή προϊόντων (λαχανικών και φρούτων) για τα τέσσερα εστιατόρια του ξενοδοχείου και ένα σπα συνολικού εμβαδού χιλίων τ.μ.

Ο σχεδιασμός του Svart θα έχει χαμηλό αντίκτυπο στο περιβάλλον, διότι η κατασκευή του βασίζεται σε τοπικά υλικά (όπως το φημισμένο νορβηγικό ξύλο) με την αρχιτεκτονική του να είναι εμπνευσμένη από τις τοπικές παραδόσεις παράκτιων κτιρίων.

Το δε κυκλικό σχήμα του ξενοδοχείου προσφέρει μια πανοραμική θέα στο φιόρδ όπου εδράζεται.

Τα πάντα στο Svart είναι προσεκτικά σχεδιασμένα ώστε να έχουν το μικρότερο δυνατό ενεργειακό «αποτύπωμα» στον περιβάλλοντα χώρο, όπως λόγου χάρη το ικρίωμα που το στηρίζει πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, που δεν είναι τσιμεντένιο ή πέτρινο, αλλά ξύλινο προκειμένου να μην ενοχλεί την υποβρύχια πανίδα της περιοχής.

Αυτό που εντυπωσιάζει είναι η εξολοκλήρου γυάλινη πρόσοψη του κυκλικού σχήματος ξενοδοχείου που θα δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες του να απολαμβάνουν τη θέα του γύρω τοπίου ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες που μπορεί να έχει.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του διευθυντή του αρχιτεκτονικού γραφείου, Κιέτιλ Τρόενταλ Θόρσεν, πρόκειται για «ένα κτίριο κτισμένο σε ένα τόσο εντυπωσιακό περιβάλλον, οφείλει να υπακούει σε μερικούς ξεκάθαρους περιορισμούς σε όρους διατήρησης της φυσικής ομορφιάς, αλλά και της χλωρίδας και της πανίδας».

Κάπως έτσι, το φουτουριστικό κυκλικό ξενοδοχείο της Νορβηγίας θα εντυπωσιάσει τους πάντες για τον σχεδιασμό του, την σοφή χρήση των υλικών κατασκευής του και κυρίως με την απόλυτη εναρμόνισή του με το φυσικό τοπίο.

Η λειτουργία του και οι πρώτες κρατήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν στα τέλη του 2021 με τα επίσημα εγκαίνια του να προορίζονται σε ένα χρόνο από τώρα, στις αρχές του 2022, προσφέροντας στους επισκέπτες του μια ποικιλία δραστηριοτήτων, από αναρρίχηση στους παγετώνες και καγιάκ μέχρι γιόγκα κάτω από τον ήλιο του αρκτικού μεσονυκτίου ή υπό το Βόρειο Σέλας που αποτελεί, παραδοσιακά, και το μεγάλο δέλεαρ της περιοχής για τους τουρίστες.

Δείτε το βίντεο-παρουσίαση του ξενοδοχείου:

newsbeast.gr