The Royal Air Force Aerobatic Team, the Red Arrows, “σκίζουν” τους αιθέρες της Τανάγρας

Η ακρίβεια, η τελειότητα και ο επαγγελματισμός είναι τα κυρίαρχα στοιχεία στην ομάδα του σμήνους  Red Arrows της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας της Μεγάλης Βρετανίας που την κάνουν να ξεχωρίζει και να προκαλεί το δέος και τον θαυμασμό ανά τον κόσμο.

Τα «Κόκκινα Βέλη» δεν έχουν αντίπαλο στους αιθέρες. Είναι μια μαγική ομάδα πιλότων  με μοναδική ικανότητα και συγχρονισμό που ξεκίνησε πριν από πενήντα χρόνια στη Μεγάλη Βρετανία από εκπαιδευτές, για να είναι σήμερα το Βρετανικό καμάρι στους αιθέρες.

Το σμήνος των Red Arrows οφείλει μέρος της επιδεξιότητάς του και στην Ελλάδα, καθώς κάθε χρόνο για μεγάλο χρονικό διάστημα βάση εκπαίδευσης του αποτελεί η 114 Πτέρυγα Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας, στην Τανάγρα. Εκεί,  πάνω από δύο μήνες το χρόνο, σε ένα μοναδικό περιβάλλον, όπου συνδυάζει άριστα  το βουνό, τη θάλασσα αλλά και τον ευνοϊκό αέρα, οι πιλότοι της Red Arrow, τρεις φορές την ημέρα έχουν τη δυνατότητα να εκπαιδευτούν αλλά και να επιλέξουν τα νέα στελέχη του σμήνους που θα ενταχθούν μετά από σκληρή δοκιμασία, καθώς κανείς δεν μένει στην ομάδα πάνω από τρία χρόνια.

Τα «Κόκκινα Βέλη» για πρώτη φορά άνοιξαν τις πύλες της πολεμικής βάσης της Τανάγρας για να παρουσιάσουν  και στον Τοπικό Τύπο, το πρωί της Παρασκευής 12 Μαίου,  τις ικανότητές τους στους αιθέρες και να ενημερώσουν για τον τρόπο εκπαίδευσης των πιλότων, σε μια ένδειξη ευγνωμοσύνης για την  φιλοξενία που τους παρέχει η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία.

Οικοδεσπότης ο Διοικητής του Βρετανικού σμήνους κ. Fil Monahan και η Πρέσβης της Βρετανικής Πρεσβείας στην Ελλάδα κα Kate Smith,  παρόντος του  Διοικητή της Μονάδας κ. Κυριάκου. Παρέστησαν, επίσης, ο Δήμαρχος Θήβας κ. Σπ. Νικολάου, η Αντιδήμαρχος Τανάγρας κα Μαρία Νίκα  και οι Πρόεδροι των Τοπικών  Τανάγρας κ. Αντ. Μπελεγράτης και Άρματος κ. Γ. Δάβρης.

Το σμήνος των Red Arrows παρουσίασε για περισσότερο από μια ώρα  στους παριστάμενους ένα μοναδικό θέαμα ακρίβειας και δεξιότητας σε  φανταστικούς σχηματισμούς που, δικαίως, το κατατάσσουν ως το κορυφαίο στο πλανήτη. Εντυπωσιακές φιγούρες σε πολύ χαμηλό ύψος που κόβουν  στο θεατή την ανάσα. Εννέα πιλότοι, εννέα αεροσκάφη και οι τεχνικοί τους ζωγράφιζαν στους αιθέρες του  γαλάζιου ελληνικού ουρανού.

Μετά την επίδειξη ακολούθησε Συνέντευξη Τύπου, όπου η Αντιδήμαρχος Τανάγρας  κα Μαρία Νίκα καλωσόρισε τους Βρετανούς πιλότους και την ομάδα των τεχνικών που βρίσκονται και εκπαιδεύονται στη χώρα μας.

Η κα Μ. Νίκα εξέφρασε τον θαυμασμό της για τις πτητικές ικανότητες των ανδρών του σμήνους των Red Arrows. Τους ευχήθηκε καλή παραμονή στη χώρα μας, κάτι που δείχνει τους   πολύχρονους ιστορικούς στενούς δεσμούς φιλίας της Ελλάδας με τη Μ. Βρετανία στο πλαίσιο της Ευρωατλαντικής Συμμαχίας (ΝΑΤΟ).

Η κα Αντιδήμαρχος δεν παρέλειψε να εκφράσει, επίσης,  και την ικανοποίησή της για την άψογη φιλοξενία την οποία παρέχουν ο Διοικητής της 114 ΠΜ της Τανάγρας κ Γ. Κυριάκου  και οι  άνδρες της μονάδας του προς τους Βρετανούς συναδέλφους τους, κάτι που αποδεικνύει και αποτυπώνει  τα φιλικά αισθήματα  της τοπικής κοινωνίας.

Ο Διοικητής της ομάδας των Red Arrows κ. Fil Monahan τόνισε ότι είναι πολύ χαρούμενος που βρίσκεται και πάλι στη «φίλη χώρα μας την Ελλάδα». « Είναι μια υπέροχη στιγμή» είπε «καθώς μας δίνεται η ευκαιρία να πετάξουμε στον γαλάζιο ουρανό και τη θάλασσα της Ελλάδας κάτω από εξαιρετικές περιβαλλοντικές και καιρικές συνθήκες. Ο καιρός αυτός μας δίνει τη δυνατότητα να εκπαιδευτούμε καλύτερα. Εκφράζω τις ευχαριστίες μου για αυτό στην Ελληνική Αεροπορία για τη φιλοξενία».

Και πρόσθεσε:  «Σαν σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ έχουμε την ευκαιρία να πετάξουμε μαζί με τους Έλληνες συναδέλφους μας σε κοινές ασκήσεις καθώς οι Έλληνες πιλότοι και το τεχνικό προσωπικό  έχουν  τεράστια εμπειρία  και είναι υψηλού επιπέδου. Έτσι μας δίνεται η δυνατότητα να εκπαιδευτούμε και να προετοιμαστούμε καλύτερα για να έχουμε το βέλτιστο αποτέλεσμα».

Ο Βρετανός Διοικητής εξήρε τις  βαθιές, ιστορικές φιλικές σχέσεις που έχουν από παλιά οι δύο χώρες κάτι που αποτυπώνεται και στη συνεργασία της Ελληνικής και της Βρετανικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Αναφερόμενος στην ιστορία των Red Arrows στάθηκε ιδιαίτερα στη σκληρή εκπαίδευση των πιλότων του σμήνους, όπου καθημερινά εκπαιδεύονται τουλάχιστον τρεις φορές, ώστε να επιτευχθεί η απόλυτη ακρίβεια στους σχηματισμούς, αλλά και στην επώδυνη, δύσκολη επιλογή την οποία πρέπει να περάσει κάποιος που  που θα επιθυμούσε να ενταχθεί στην ομάδα αφού οι έλεγχοι είναι  εξονυχιστικοί υπό την προϋπόθεση ότι  πρώτα έχει συμπληρώσει 1.500 ώρες πτήσης. Η εκπαίδευση είναι πολύ απαιτητική και οι πιλότοι μας έχουν επιχειρήσει σε όλο τον κόσμο έχοντας τεράστια εμπειρία. Σημείωσε δε ότι στην ομάδα δεν υπάρχουν ξένοι πιλότοι ενώ διπλωματικά απέφυγε να απαντήσει εάν η ομάδα του είναι η καλύτερη στον κόσμο. «Αυτό θα το πουν οι πολίτες»  είπε, χαμογελώντας. Ενώ επεσήμανε ότι στις ασκήσεις τους προσπαθούν να χρησιμοποιούν χημικά όσο το δυνατό ακίνδυνα για το περιβάλλον.

Από την πλευρά της η Βρετανίδα Πρέσβης κα Kate Smith, σε άψογα ελληνικά, ευχαρίστησε την Ελληνική Πολεμική αεροπορία για την φιλοξενία στην Τανάγρα. Και πρόσθεσε: «Για αυτό δεν είναι ασυνήθιστο γεγονός ότι τα Red Arrows έχουν επιλέξει κάθε χρόνο να έρχονται και να εκπαιδεύονται εδώ. Σήμερα ανέδειξαν την ακρίβεια τον επαγγελματισμό και την Βρετανική υπεροχή. Είμαστε υπερήφανοι».

Η κα Smith  έσπευσε να προσθέσει ότι η σημερινή επίδειξη δείχνει και την βαθιά σχέση φιλίας που υπάρχει ανάμεσα στους δύο λαούς στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ κάτι που θέλουμε ακόμα περισσότερο να εμβαθύνουμε. Άλλωστε στο πλαίσιο της συνεργασίας και της συμμαχίας μας η Βρετανία θα αναλάβει πρωτοβουλίες από τον Ιούνιο, καθώς θα αναλάβει τη διοίκηση του στόλου του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο».

Τέλος αναφερόμενη στο Brexit  και στους φόβους που έχει δημιουργήσει στους Έλληνες που μένουν η σπουδάζουν στη Μ. Βρετανία τόνισε ότι βασική προτεραιότητα του Ην. Βασιλείου είναι να μην διαταραχθούν οι σχέσεις που υφίστανται, αλλά να ενδυναμώσουν και να μην δημιουργηθεί κανένα απολύτως πρόβλημα.