The Wall: Το θρυλικό άλμπουμ των Pink Floyd που άλλαξε την ιστορία της μουσικής

30.11.2015

της Σοφίας Μπασκάκη

Το The Wall άλλαξε την ιστορία της μουσικής και έμεινε στην κορυφή μέχρι και σήμερα, ως το επικό διπλό άλμπουμ του αγγλικού progressive rock συγκροτήματος Pink Floyd. Ένα συγκρότημα θρύλος, πρωτοποριακό ως τις μέρες μας, με ένα φιλοσοφικό υπόβαθρο πολύ πιο βαθύ από τον κόσμο του ιδεατού.

Το The Wall  κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στη Βρετανία στις 30 Νοεμβρίου 1979 και ο αριθμός των πωλήσεων παγκοσμίως ξεπέρασε τα τριάντα εκατομμύρια αντίτυπα, έγινε 23 φορές πλατινένιο και παρέμεινε στις  βρετανικές και αμερικανικές μουσικές λίστες των φαβορί, για περισσότερο από 14 χρόνια, επηρεάζοντας στην διαχρονική πορεία του και τις επόμενες γενιές των μουσικών της ροκ.

Ο κόσμος αλλά και οι κριτικοί αγκάλιασαν με πάθος  το αριστουργηματικό άλμπουμ και το τραγούδι An other brick in the wall που, χωρισμένο σε τρία μέρη, κατάφερε να  σπάσει τα τείχη του κατεστημένου της εποχής, αποτελώντας ένα είδος πολιτικού μανιφέστου κατά του ολοκληρωτισμού.  Τη δική τους πορεία, στο απαύγασμα του μουσικού οίστρου, χάραξαν τα τραγούδια  Hey you, ένας ύμνος στη μοναξιά, στην απόγνωση και στον πεσιμισμό, καθώς και το το Comfortably Numb με τη μεταφυσική γοητεία του.

Το The Wall εστιάζει σε δύο κυρίως θέματα, που έχουν να κάνουν με την εγκατάλειψη και την προσωπική απομόνωση. Εμπνευστής της ασύλληπτης αυτής μυθωδίας είναι ο ηγέτης, μπασίστας και στιχουργός των Pink Floyd, Ροτζερ Γουότερς, που μαζί με τον Γκίλμορ έκανε και τα κύρια φωνητικά. Η ιδέα φώλιασε μέσα του όταν, κατά τη διάρκεια της περιοδείας του συγκροτήματος στο Μόντρεαλ του Καναδά το 1977, ήρθε αντιμέτωπος με την ανάρμοστη συμπεριφορά ενός θεατή. Η απογοήτευση και η αποστρέφεια που του προκάλεσε το απεχθές γεγονός, μετατράπηκε σε μια φαντασίωση, καθώς ο Ρότζερ Γουότερς «έχτισε» με τη σκέψη του ένα τείχος ανάμεσα στο συγκρότημα και στο κοινό.

Λίγο αργότερα η σκέψη αυτή έγινε συγκλονιστική δημιουργία και ζωντάνεψε μέσα από το θρυλικό διπλό άλμπουμ The Wall, το οποίο επικεντρώνεται σε έναν «αντί-ήρωα» τον Pink, που είναι η αντανάκλαση του ίδιου του Γουότερς.

Η δύσκολη παιδική ηλικία του Pink, με την απώλεια του πατέρα του κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και την κακοποίηση που υπέστη από τους δασκάλους του, εξελίσσονται μέσα από τα απαράμιλλα μουσικά ακούσματα του άλμπουμ. Ο υπερπροστατευτισμός της μητέρας του αντί-ήρωα και το ατυχές τέλος του γάμου του, συμβάλλουν στην εσωτερική απομόνωση του πρωταγωνιστή από την κοινωνία και αντικατοπτρίζονται μέσα από ένα εικονικό τείχος. Κάθε μία από αυτές τις τραυματικές εμπειρίες γίνεται ένα ακόμα τούβλο στο τείχος… αn other brick in the wall.

Ο Pink μέσα από τις προσωπικές του αναζητήσεις γίνεται τελικά σούπερ σταρ της ροκ κι αναλώνεται μέσα στα ναρκωτικά, τη βία και τον έκλυτο βίο. Κατάληξη, η διάλυση του γάμου του, που με την προδοσία της συζύγου του βάζει το τελευταίο τούβλο στο τείχος ολοκληρώνοντας το και κλείνοντας μέσα σε αυτό την απόγνωση και την κατάρρευση του πρωταγωνιστή.

Οι δύσκολες, απομονωμένες ατέλειωτες και βασανιστικές στιγμές που ζει ο Pink πίσω από το τείχος του, κορυφώνονται με την παραισθησιογόνα εμφάνιση του επί σκηνής, όπου παρουσιάζεται σε μια υποτιθέμενη νεοναζί συγκέντρωση ως φασίστας δικτάτορας,  πετώντας άνδρες σε διάφορους θαυμαστές που θεωρεί ανάξιους.

Η βασανιστικές ενοχές τον στοιχειώνουν και αποφασίζει να σπάσει το τείχος σε μια κρίση αυτοτιμωρίας και έτσι βρίσκει μέσα από το άνοιγμα μια διέξοδο προς τον έξω κόσμο. Το άλμπουμ ολοκληρώνει τον κύκλο του με τα λόγια “Isn’t this where…”, συμπληρώνοντας τις πρώτες λέξεις από τη φράση με την οποία ξεκινάει το άλμπουμ , “…we came in?”.

Το The Wall, μετατράπηκε σε ταινία μεγάλου μήκους από τον Άλαν Πάρκερ με τίτλο Pink Floyd The Wall  και μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη το 1982 σαρώνοντας τις εντυπώσεις και γκρεμίζοντας κάθε κοινωνικό-ψυχολογικό τείχος.

«Το τείχος» των Pink Floyd μήπως και σήμερα, 36 χρόνια μετά, είναι πιο επίκαιρο από ποτέ, καθώς ορθώνεται απειλητικό μπροστά μας περικλείοντας  την μοναξιά, την αγωνία, την απομόνωση, τη σιωπή, το φόβο και την απογοήτευση που στοιχειώνουν το ανθρώπινο είδος; Ίσως ήρθε η ώρα να το σπάσουμε…

Τα τραγούδια του άλμπουμ

ΔΙΣΚΟΣ 1
1. In the Flesh 3:16
2. The Thin Ice 2:27
3. Another Brick in the Wall (Part I) 3:21
4. The Happiest Days of Our Lives 1:46
5. Another Brick in the Wall (Part II) 4:00
6. Mother 5:32
7. Goodbye Blue Sky 2:45
8. Empty Spaces 2:10
9. Young Lust 3:25
10. One of My Turns 3:35
11. Don’t Leave Me Now 4:16
12. Another Brick in the Wall (Part III) 1:48
13. Goodbye Cruel World 0:48

 

ΔΙΣΚΟΣ 2
1. Hey You 4:40
2. Is There Anybody Out There? 2:44
3. Nobody Home 3:26
4. Vera 1:35
5. Bring the Boys Back Home 1:21
6. Comfortably Numb 6:24
7. The Show Must Go On 1:36
8. In the Flesh 4:13
9. Run Like Hell 4:19
10. Waiting For the Worms 4:04
11. Stop 0:30
12. The Trial 5:13
13. Outside the Wall 1:41