Ο Γ. Γιασημάκης κάνει το όνειρο πραγματικότητα! Ξεκινά η ανάπλαση των Παλαιών Φυλακών Ωρωπού!

Η ανάπλαση των Ιστορικών Φυλακών Ωρωπού, ένα όνειρο πέντε δεκαετιών των κατοίκων του Ωρωπού, γίνεται πραγματικότητα. Οι Παλιές Φυλακές αποκτούν πλέον τον ιστορικό ρόλο τους, τόσο για τη χώρα μας, όσο και διεθνώς, ως χώρος μαρτυρίου και δημοκρατίας. Με την ανάπλαση τους θα μετατραπούν σε παγκόσμιο Κέντρο Ιστορίας, Δημοκρατίας και Δομών Πολιτισμού, που θα αποτελέσει παγκόσμιο σύμβολο για τις αξίες της Δημοκρατίας και τον Ελληνικό Πολιτισμό. Ένας χώρος θύμησης για τις επόμενες γενιές. Σημείο αναφοράς.

Ήταν μια από τις πρώτες εξαγγελίες της Δημοτικής Αρχής του Γιώργου Γιασημάκη η οποία, παρά τα γραφειοκρατικά εμπόδια, έχει μπει στην τελική φάση της έναρξης των εργασιών και της εκτέλεσης του έργου. Η ώρα των έργων έφτασε.

Μετά και την ομόφωνη γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ), οι αρμόδιες διευθύνσεις του υπουργείου Πολιτισμού ενέκριναν, υπό συγκεκριμένους όρους, τη μελέτη μετατροπής των χώρων «εντός του χαρακτηρισμένου ιστορικού τόπου του συγκροτήματος των πρώην Φυλακών Ωρωπού, του Δήμου Ωρωπού».

Ένα έργο συμβολικό που θα προσδώσει μια άλλη εικόνα δημοκρατικής κουλτούρας στον Ωρωπό. Σε ένα χώρο μαρτυρικό, για να θυμίσει στις επόμενες γενιές τους αγώνες για τη δημοκρατία και την ελευθερία.

Ο Γ. Γιασημάκης είναι ο Δήμαρχος που θα συνδέσει το όνομά του με την ιστορία των Φυλακών. Κίνησε γη και ουρανό, έκανε τα αδύνατα δυνατά και παρά την αμφισβήτηση που δέχθηκε από πολιτικούς του αντιπάλους, κατάφερε το όνειρο να το κάνει πραγματικότητα.  Στην αρχή της θητείας του, όταν ζήτησε να εγκριθεί το αίτημα για παραχώρηση των Παλαιών Φυλακών στο Δήμο, κανείς δεν το πίστευε. Κάποιοι ειρωνεύτηκαν. Την μεγαλόπνοη αυτή ιδέα, όμως, την ενστερνίστηκε ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος, την  21η Ιουλίου 2020, σε μια ιστορική εκδήλωση της Βουλής των Ελλήνων, που πραγματοποιήθηκε στο χώρο των Φυλακών για την παραχώρηση τους από το Υπουργείο Δικαιοσύνης στο Δήμο Ωρωπού, με αφορμή τη συμπλήρωση 46 ετών από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, εξήγγειλε την ίδρυση «Κέντρου Ιστορίας, Δημοκρατίας και Δομών Πολιτισμού». Τώρα, λοιπόν, η Δημοτική Αρχή του Γιώργου Γιασημάκη είναι έτοιμη να υλοποιήσει αυτή την ιδέα. Τώρα περιμένουμε να γίνει πραγματικότητα και αυτό που είχε πει κατ’  ιδίαν ο Πρωθυπουργός στο Γιώργο Γιασημάκη «Δήμαρχε οι δυο μας θα κάνουμε τα εγκαίνια».

Η ανακαίνιση των Παλιών Φυλακών ήταν ρητή προεκλογική δέσμευση του Δημάρχου, που έγινε προσωπικό του στοίχημα. Και το κέρδισε προς όφελος όλων των πολιτών του Δήμου Ωρωπού. Όπως είχε επισημάνει σε δήλωσή του ο Γιώργος Γιασημάκης «Είχαμε υποχρέωση απέναντι, στους νέους μας και στην ιστορία του τόπου μας να προχωρήσουμε χωρίς χρονοτριβή και χωρίς να δειλιάσουμε μπροστά στα εμπόδια, που ήταν εξαρχής πολλά και δύσκολα».

Πρόκειται για ένα έργο στολίδι, συνολικού προϋπολογισμού  6,7 εκατ. ευρώ,  που θα δημιουργήσει μια νέα συνθήκη διεθνούς αναγνώρισης του Ωρωπού, ως τόπου μαρτυρίου ενάντια στο φασισμό και υπεράσπισης του δημοκρατικού ιδεώδους. Ένα έργο που η τοπική κοινωνία παλεύει δεκαετίες τώρα να υλοποιηθεί, ως φόρος τιμής στους αγωνιστές. Ενός χώρος μαρτυρίου, κάτω από αντίξοες συνθήκες στα πέτρινα χρόνια του Χούντας, για τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Ανδρέα Λεντάκη, τον Σπύρο Χαλβατζή και δεκάδες άλλες μεγάλες ιστορικές προσωπικότητες του αντιδικτατορικού αγώνα.

Πρόκειται για  ένα έργο το οποίο έρχεται να ανοίξει μια νέα σελίδα στον πολιτισμό και την προοπτική ανάπτυξης και διεθνούς προβολής του Ωρωπού. Να γίνει ο Ωρωπός κέντρο του δημοκρατικού ιδεώδους. Είναι η προοπτική που φέρνει η αλλαγή συνολικά της όψης του ιστορικού χώρου των Παλιών Φυλακών.  Αλλαγή που θα του  προσδώσει κύρος και θα αναδείξει την ιστορικότητα του χώρου, μέσα από την ανακαίνιση των κτιρίων και τη διαμόρφωση του εξωτερικού χώρου, ώστε να είναι επισκέψιμος και λειτουργικός.

Η κοινωνία μας προχωρά μπροστά! Τα όνειρα όταν υπάρχει θέληση γίνονται πράξη. Τίποτα δεν είναι αδύνατο, απατηλό ή ανυπέρβλητο. Πάμε να στηρίξουμε όλοι μαζί αυτό το μεγαλόπνοο έργο. Ο Δήμος Ωρωπού αλλάζει!!!