Δέσμευση κυβέρνησης, Περιφέρειας και Δήμων για Καθαρό Ασωπό με ανοιχτές και καθαρές βιομηχανίες

«Καθαρός Ασωπός με ανοιχτές, καθαρές βιομηχανίες». Αυτό είναι το κεντρικό σύνθημα μιας μεγάλης, συνολικής προσπάθειας της κυβέρνησης, των κομμάτων,  της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και των Δήμων  Τανάγρας και Ωρωπού με στόχο  την εξυγίανση του Ασωπού ποταμού.

Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο συνολικού κόστους 2,5 δις ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση το οποίο τίθεται άμεσα σε εφαρμογή και του οποίου της παραμέτρους εξέτασαν διεξοδικά, σήμερα, Τετάρτη  10 Μαίου σε  συνάντηση εργασίας  στο Δημαρχείο Τανάγρας, παρουσία του Αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ.  Σ. Φάμελλου, του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Κ. Μπακογιάννη, του Δημάρχου Τανάγρας κ. Β. Περγάλια και υπηρεσιακών παραγόντων.

Ακολούθησε ευρεία σύσκεψη με την παρουσία του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ν. Θηβαίου, των Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας κ. Αν Κουτσούμπα, Γ. Βλάχου, Αθ. Μπούρα και της κας Γ. Μαρτίνου, της Αντιπεριφερειάρχη Βοιωτίας κας Φ. Παπαθωμά, του Αντιπεριφεριάρχη  Περιβάλλοντος & Χωροταξίας κ. Γ. Ταγκαλέγκα, των Δημάρχων  Ωρωπού κ. Θ. Ρούσση και Σκύρου κ. Μ. Χατζηγιαννάκη,  του  Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος Αττικής κ. Αθ. Αθανασόπουλου, του πρώην Δημάρχου Τανάγρας κ. Ευ. Γεωργίου, της Περιφερειακής  Συμβούλου κας Ι. Στεργίου, του Προέδρου του Συνδέσμου Βιομηχάνων Στερεάς Ελλάδας κ. Ν. Κουδούνη, του Προέδρου του Επιμελητηρίου Βοιωτίας  κ. Π. Αγνιάδη, των Αντιδημάρχων και των Δημοτικών Συμβούλων του Δήμου Τανάγρας, εκπροσώπων φορέων  και πολιτών.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σ. Φάμελλος τόνισε ότι « Η κυβέρνηση και όλοι οι φορείς δουλεύουμε για ένα κοινό σκοπό που αφορά το περιβάλλον, την βιομηχανία και τη δημόσια υγεία. Αναλαμβάνουμε  κοινές δράσεις. Ο Ασωπός είναι εθνικό περιβαλλοντικό πρόβλημα που έχει να κάνει με την δημόσια υγεία, την εργασία και την επιχειρηματικότητα».

Και πρόσθεσε «Πράγματι υπάρχουν προβλήματα με την βιομηχανική ανάπτυξη στην περιοχή και πρέπει να τα επιλύσουμε. Να βρούμε τρόπους να διαχειριστούμε τα υγρά και στερεά απόβλητα των βιομηχανιών που μέχρι σήμερα δεν έχουμε επιλύσει. Εξ αυτού υπάρχουν και τα προβλήματα στον Ασωπό ποταμό τα οποία δεν έχουμε λύσει. Υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα με τη βιομηχανία και πως διαχειρίζονται τα απόβλητά τους. Επείγει η διαχείριση των αποβλήτων του Ασωπού ποταμού με μια κυκλική δράση το κόστος της οποίας θα ανέλθει στα 2,5 δις ευρώ καθώς δεν έχουμε διαχειριστεί τα βιομηχανικά και επικίνδυνα απόβλητα. Στο πλαίσιο αυτό δημιουργήσαμε το Μητρώο Βιομηχανικών αποβλήτων».

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Κ.  Μπακογιάννης τόνισε ότι «Ο Ασωπός ποταμός έχει απασχολήσει την Πολιτεία εδώ και αρκετά χρόνια. Μόνο που η Πολιτεία δυστυχώς αδράνησε. Δεν έδωσε την πρέπουσα σημασία. Το κεντρικό κράτος χάθηκε. Σήμερα εμείς αναζητούμε ένα συνολικό σχεδιασμό για τη διαχείριση που να ενώνει και να μην ενώνει με τη σύμφωνη γνώμη όλων από πάνω προς τα κάτω αξιοποιώντας τα ευρωπαϊκά προγράμματα.

Το σχέδιο που έχουμε εκπονήσει έχει τρείς πυλώνες:

  • Τη Δημόσια υγεία
  • Το περιβάλλον
  • Την επιχειρηματικότητα

Όσον αφορά τη Δημόσια Υγεία λειτουργεί το Παρατηρητήριο Υγείας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών και ξένα Πανεπιστήμια. Έχει δύο επίπεδα δράσης

–  Δράσεις ευαισθητοποίησης και πρόληψης

–  Συλλογής στοιχείων για μελέτες για όσα συμβαίνουν

Για το περιβάλλον:

  • Ιδρύθηκε το παρατηρητήριο Περιβάλλοντος συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο το οποίο προβαίνει με μετρήσεις
  • Η Οριοθέτηση του Ασωπού ποταμού
  • Ο καθαρισμός του
  • Προχωράει ο διαγωνισμός εντοπισμού των εστιών της ρύπανσης
  • Συλλέγουμε στοιχεία με drones
  • Προχωράμε στο σχεδιασμό για την περισυλλογή στοιχείων για το είδος των αποβλήτων που υπάρχουν.

Τέλος για την επιχειρηματικότητα  προχωράμε στην ίδρυση του Βιομηχανικού Πάρκου για την οργάνωση  και ανάπτυξη της περιοχής χωροταξικά. Σήμερα επικρατεί ο νόμος της ζούγκλας».

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχάνων Στερεάς Ελλάδας κ. Ν. Κουδούνης τάχτηκε υπέρ της ίδρυσης του Βιομηχανικού Πάρκου καθώς στην περιοχή έχει αναπτυχθεί μεγάλη βιομηχανική παραγωγή όπου παράγεται το 15% των εξαγωγών που είναι το 2,5% του ΑΕΠ και απασχολούνται πάνω από 15 χιλιάδες εργαζόμενοι. Όλες οι βιομηχανίες προβληματίζονται για την περιβαλλοντική πορεία της περιοχής. Έχουμε και μεις την ίδια αγωνία με σας για αυτό υπογράψαμε το Σύμφωνο συνεργασίας για το πάρκο».

Ενώ ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λειβαδίας κ. Π Αγνιάδης υποστήριξε ότι «προέχει η περιβαλλοντική αποκατάσταση της περιοχής και η δημόσια υγεία για αυτό οφείλουμε άμεσα να προχωρήσουμε σε πράξεις ώστε επιτέλους να λυθεί ένα χρόνιο πρόβλημα».  Και πρόσθεσε «Αξίζουμε ένα καλύτερο περιβάλλον για αυτό το Βιομηχανικό  Πάρκο είναι αναγκαίο για μια βιώσιμη ανάπτυξη. Πιστεύω ότι τώρα θα πετύχουμε να υλοποιήσουμε ένα όνειρο δεκαετιών».

Ο Δήμαρχος Ωρωπού κ. Θ. Ρούσσης στη σύντομη παρέμβασή του ανέφερε ότι « Το 1994 όταν ανέλαβα το πρόβλημα του Ασωπού ο τότε Υπουργός όρισε το ποτάμι ως χώρο εναπόθεσης αποβλήτων. Σήμερα κε υπουργέ είναι στο χέρι μας αυτό να σταματήσει. Δεν με ενδιαφέρει εάν γίνονται ή όχι έλεγχοι. Εμείς στον Ωρωπό είμαστε δέκτες του προβλήματος για αυτό και η περιφέρεια Αττικής  πρέπει να έχει ένα αντίστοιχο πρόγραμμα εξυγίανσης του Ασωπού ποταμού και για το Δήμο Ωρωπού. Επίσης ένα αντίστοιχο έργο υδροδότησης από την λίμνη Υλίκη των αγροτικών εκτάσεων του δήμου μας».

Και κατέληξε λέγοντας «Είπατε  κύριε υπουργέ ότι θα κλείσετε τις βιομηχανίες που ρυπαίνουν.  Όποιος ρυπαίνει να πληρώνει. Σύρθηκα και εγώ στα δικαστήρια, ευτυχώς, δεν καταδικάστηκα».

Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Ο Δήμος στους πολίτες» κ Λ Μαυράκης ζήτησε τη δημιουργία ενός υποδοχέα κατοικιών εργαζομένων στη περιοχή του Δήλεσι. Αυτό προβλέπει μια ολοκληρωμένη χωρική μελέτη η οποία κοστίζει 4-6 εκατ ευρώ το οποίο ο δήμος αδυνατεί να χρηματοδοτήσει ώστε να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και ορθολογική ανάπτυξη».

Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ν. Θηβαίος όσο και οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας κ. Αν. Κουτσούμπας, Γ. Βλάχος, Γ. Μαρτίνου και Αθ. Μπούρας τάχθηκαν υπέρ της υλοποίησης του έργου με ταχύτατους ρυθμούς. Δεσμεύτηκαν ότι θα είναι στη πρώτη γραμμή του αγώνα αρκεί να έχουν άμεση ενημέρωση για την πορεία του έργου.

Κατά την  συνεδρίαση ακούστηκαν κι άλλες σημαντικές προτάσεις, όπως του  Πρόεδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Τανάγρας κ.  Μιχ.  Κουρουτού, ο οποίος ζήτησε να υπάρξουν μέτρα και για την αγροτική παραγωγή, κυρίως, τα οπωροκηπευτικά και του π. Ι. Οικονομίδη ο οποίος ζήτησε να καταργηθεί ο νόμος που ιδιωτικοποιεί τους ελέγχους στις βιομηχανίες και να αυξηθεί ο αριθμός των ελεγκτών.

Κλείνοντας την συνάντηση εργασίας ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σ. Φάμελλος δεσμεύτηκε να προχωρήσει όλες τις προτάσεις που ακούστηκαν και να υλοποιηθούν όσες από αυτές είναι εφικτό.

Διαβάστε: Ο Ασωπός έφερε και  κόντρες μεταξύ των Περιφερειών Αττικής και Στ. Ελλάδας

 

 

 

 

Comments are closed.