Με ήσυχη συνείδηση ο Αλέξης Τσίπρας οδεύει προς τις εκλογές

 

Με καθαρή την συνείδηση και έχοντας καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίτευξη της καλύτερης δυνατής συμφωνίας με τους Εταίρους, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υπέβαλλε την παραίτηση του στον ΠτΔ κ. Πρ. Παυλόπουλο ανοίγοντας τον δρόμο προς τις κάλπες για τα μέσα του Σεπτέμβρη χωρίς να έχει οριστικοποιηθεί ακόμα η ακριβής ημερομηνία των πρόωρων εκλογών.

 

 

 

Μετά το διάγγελμα της 20ης Αυγούστου 2015, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να βάλλει την ατζέντα των εκλογών  και να δικαιολογήσει την μνημονιακή μετάλλαξη κατά την διάρκεια της πρωθυπουργίας του. Επισήμανε “με την ψήφο του ο ελληνικός λαός,  θα αποφασίσει ποιος και πως θα εκπροσωπήσει τη χώρα, ποιος και πως θα διαπραγματευθεί το χρέος, ποιος και πως θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να ανακάμψει η οικονομία”.

 

 

Ο κ. Τσίπρας υπερασπίστηκε το μνημόνιο που υπέγραψε αναλύοντας τις προσπάθειες που κατέβαλλε για την επίτευξη της συμφωνίας επισημαίνοντας τις διαφορές στους χειρισμούς που θα είχαν γίνει αν συνέχιζε η κυβέρνηση Σαμαρά. Όσον αφορά στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου υπογράμμισε ότι χωρίς την λαϊκή αποφασιστικότητα και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, οι δανειστές θα είχαν επιβάλλει πλήρως την βούλησή τους και θα μας είχαν οδηγήσει στην καταστροφή. Υποστήριξε ότι αποφεύχθηκαν τα χειρότερα όπως η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στα ασφαλιστικά ταμεία και οι απολύσεις στο δημόσιο που είναι πλέον παρελθόν, ενώ δεν δεχθήκαμε την αφαίμαξη και τις οριζόντιες περικοπές.

 

 

Με αισιόδοξο πνεύμα αναφέρθηκε στην εκταμίευση της πρώτης δόσης που θα αφήσει στο παρελθόν την δύσκολη αυτή φάση με την οικονομία να παίρνει ανάσα και τις τράπεζες να βρίσκουν ξανά τον κανονικό τους ρυθμό. Δεν έλειψαν από πλευράς του και οι διαβεβαιώσεις προς τους εταίρους λέγοντας ότι “είμαστε υποχρεωμένοι να τηρήσουμε την συμφωνία, αλλά, θα δώσουμε μάχη για να περιορίσουμε τις συνέπειες”. Απευθυνόμενος προς τον ελληνικό λαό είπε ότι  “αισθάνομαι την ηθική  και πολιτική υποχρέωση να αφήσω στην δική σας κρίση όσα έπραξα, και τα σωστά και τα λάθη και τις παραλείψεις και τα θετικά και με την ψήφο σας θα κρίνετε όσα έγιναν”.

 

 

Όπως ήταν αναμενόμενο επιτέθηκε στους πολιτικούς του αντιπάλους ξεκινώντας από το εσωκομματικό μέτωπο και την Αριστερή πλατφόρμα κατηγορώντας τους ότι με την επιμονή τους στην ιδεολογική συνέπεια «έριξαν» την πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς.

 

 

Στο μήνυμα του έδωσε ένα συγκινησιακό τόνο λέγοντας:

 

 

“επαφίεμαι στην κρίση σας με την συνείδησή μου ήσυχη”.