Σε μαραθώνιες διαπραγματεύσεις η Ελλάδα μέχρι το Eurogroup της Δευτέρας

7.11.2015

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και θεσμών με στόχο τον έντιμο συμβιβασμό που αναζητά η ελληνική κυβέρνηση, συνεχίζονται και σήμερα Σάββατο. Την Κυριακή συνεδριάζει το EWG, που θα κάνει τη σχετική εισήγηση στο Eurogroup της Δευτέρας, με την ελληνική πλευρά να ελπίζει στην τελική έγκριση για την καταβολή των 2 δις. ευρώ.

Τσακαλώτος και Σταθάκης μέχρι αργά το βράδυ της παρασκευής, είχαν μαραθώνια τηλεδιάσκεψη με τους εκπροσώπους των Θεσμών, σχετικά με τα κολλήματα της πρώτης δέσμης των προαπαιτούμενων, την προστασία της πρώτης κατοικίας από τα κόκκινα δάνεια, τη ρύθμιση των 100 δόσεων, τα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση και τις τιμές των γενόσημων φαρμάκων.

Αναφορικά με τους πλειστηριασμούς, τρία είναι τα βασικά σημεία για να κλείσει η συμφωνία. Το οικογενειακό εισόδημα, η αντικειμενική αξία του ακινήτου και το ύψος της συνολικής αξίας της οφειλής. Σύμφωνα με πληροφορίες αναζητείται ένας «έντιμος συμβιβασμός», ενώ οι θέσεις της κυβέρνησης «παραμένουν αμετάβλητες».

Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο για συζητήσεις ενός νέου γύρου διαπραγματεύσεων αμέσως μετά το Eurogroup της Δευτέρας, με το κουαρτέτο να έρχεται στην Αθήνα για λίγες μέρες. Σκοπός της επίσκεψης θα είναι, αν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι τότε, να κλείσει η πρώτη δέσμη των προαπαιτούμενων και να καθοριστεί το περιεχόμενο της δεύτερης δέσμης, η οποία συνδέεται με την υποδόση του 1 δισ. ευρώ.

Επίσης στόχος είναι να συμφωνηθούν οι κινήσεις που απαιτούνται για την έναρξη της πρώτης αξιολόγησης (π.χ. κατάρτιση νέου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου, με διαρθρωτικά μέτρα περίπου 2 δισ. ευρώ, προκειμένου να επιτευχθούν πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ από το 2017 και μετέπειτα).

Αφού ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση με κεντρικό θέμα την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τη διευθέτηση του χρέους.