Τιμητική διάκριση για την Ελλάδα έφερε η ταινία “Chevalier”

25.10.2015

Το 59ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Λονδίνου (BFI London Film Festival, 7 – 18 Οκτωβρίου) απένειμε το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στη νέα ταινία της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγκάρη “Chevalier” με πρωταγωνιστές τους Γιώργο Κέντρο, Πάνο Κορώνη, Βαγγέλη Μουρίκη, Μάκη Παπαδημητρίου, Γιώργο Πυρπασόπουλο και Σάκη Ρουβά.

Το Φεστιβάλ του Λονδίνου συγκαταλέγεται στα πιο γνωστά του παγκόσμιου κινηματογράφου και αποτελεί τη σημαντικότερη κινηματογραφική εκδήλωση του Ηνωμένου Βασιλείου. Διοργανώνεται  κάθε χρόνο κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου, υπό την αιγίδα του Βρετανικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου (BFI).

Προβάλλει τις καλύτερες ταινίες από τον σύγχρονο και διεθνή κινηματογράφο, τόσο από καθιερωμένους όσο και νέους σκηνοθέτες, προωθώντας τη δημιουργικότητα, την πρωτοτυπία, το όραμα και τη φαντασία.

Ο Πολωνός σκηνοθέτης Pawel Pawlikowski, ο οποίος το 2013 παρέλαβε το ίδιο έπαθλο στο Λονδίνο με την ταινία του, “Ida” (το 2014 βραβεύτηκε αντίστοιχα το “Leviathan” του Andrey Zvyagintsev) παρέδωσε το βραβείο στην κ. Τσάγγαρη περιγράφοντας την ταινία Chevalier ως «…μια μελέτη του ανδρικού ανταγωνισμού μέσα από τα μάτια μας».

Ο Pawel Pawlikowski είπε συγκεκριμένα: «Το Chevalier αποτελεί μια μελέτη του αντρικού ανταγωνισμού, μέσα από τα μάτια μιας γενναίας και καινοτόμου σκηνοθέτιδας. Με υπέροχη φορμαλιστική δριμύτητα και ακαταμάχητο πνεύμα, η Τσαγγάρη κατάφερε να δημιουργήσει μια ξεκαρδιστική μαύρη κωμωδία και, ταυτόχρονα, μια βαθιά ανησυχητική κατάθεση για την κατάσταση της δυτικής κοινωνίας».

Στο 59ο Φεστιβάλ Λονδίνου πήραν μέρος συνολικά τέσσερις ελληνικές ταινίες:

  • «Chevalier» της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη
  • «Αστακός» (The Lobster) του Γιώργου Λάνθιμου
  • «Τετάρτη 04:45» (Wednesday 04:45) του Αλέξη Αλεξίου
  • «Εξωτικά, ερωτικά κτλ» (Exotica, Erotica, Etc.) της Ευαγγελίας Κρανιώτη