Αναδάσωση ή αιολικό πάρκο στα καμένα στη Στεφάνη Δερβενοχωρίων;

16.8.2016

Την αναδάσωση της καείσας περιοχής στα Δερβενοχώρια του Δήμου Τανάγρας ζητούν με επιστολές τους προς την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και τον υπουργό ΥΠΕΧΩΔΕ κ. Τσιρώνη οι κάτοικοι, ώστε να μην χαθεί το πράσινο, μετά την μεγάλη πυρκαγιά της 26ης Ιουνίου στη Στεφάνη, κατά την οποία έγιναν στάχτη, μέσα σε τρεις μέρες, 30 χιλ. στρέμματα πευκόφυτου δάσους.

Οι κάτοικοι των Δερβενοχωρίων έχουν ενεργοποιηθεί  και προχωρούν άμεσα  στην  ίδρυση συλλόγου για την Περιβαλλοντική προστασία της περιοχής, καθώς θεωρούν  ότι οι πυρκαγιές του Ιουνίου δεν ήταν τυχαίες, αλλά στοχευμένες πιθανότατα για την μετατροπή της περιοχής από δασική έκταση σε αιολικό πάρκο.

Την άποψή τους αυτή την στηρίζουν σε παλαιότερη ανάλογη περίπτωση  που έγινε κατά τις πυρκαγιές του 2007, όταν  τότε είχαν μπει στην περιοχή 70 φωτιές και οι δασικές περιοχές δεν αναδασώθηκαν ποτέ όπως προβλέπει ο νόμος, αντιθέτως  μετατράπηκαν  σε αιολικά πάρκα.

Στις μεγάλες πυρκαγιές του 2007 είχε χαθεί ένα σημαντικό κομμάτι πράσινου πνεύμονα από την περιοχή το οποίο και δεν αποκαταστάθηκε στη συνέχεια. Μάλιστα τότε ο ΣΚΑΙ είχε υποβάλει αίτηση για να ξεκινήσει πρόγραμμα αναδάσωσης στην περιοχή αλλά ουδέποτε του δόθηκε η σχετική άδεια από τους αρμόδιους φορείς.

Η αλήθεια είναι ότι στις φωτιές της 26ης Ιουνίου υπήρξε άμεσο και έντονο το ενδιαφέρον του ίδιου του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Κ. Μπακογιάννη, της Αντιπεριφερειάρχη κας Φ. Παπαθωμά, όσο και του Δημάρχου Τανάγρας κ. Β. Περγάλια και αυτό, όπως δηλώνουν οι κάτοικοι, τους ενισχύει την πεποίθηση ότι στη παρούσα φάση θα είναι αρωγοί τους στην προσπάθεια για την οικολογική αποκατάσταση της περιοχής.

Γιατί  τα Δερβενοχώρια  είναι μια περιοχή η οποία ξεχωρίζει για τη μοναδικότητα της με όμορφα  γραφικά, ξεχωριστά χωριά, που διατηρούν την αυθεντικότητά τους και τη μαγεία του βουνού. Τόπος ξεκούρασης αλλά και αναζωογόνησης για χιλιάδες επισκέπτες, οι οποίοι  βρίσκουν καταφύγιο καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Άλλωστε η περιοχή της Στεφάνης είναι από τις τελευταίες εναπομένουσες πευκόφυτες περιοχές της Αττικοβοιωτίας και είναι βέβαιον ότι δεν θα δοθεί για επιχειρηματική δραστηριότητα αλλά θα ξαναγίνει δάσος για να παραμείνει πνεύμονας πράσινου για τους κατοίκους της περιοχής.

Το σημείο όπου εμφανίστηκε η πρώτη εστία φωτιάς στη Στεφάνη Δερβενοχωρίων
Το σημείο όπου εμφανίστηκε η πρώτη εστία φωτιάς στη Στεφάνη Δερβενοχωρίων

 

ΚΑΜΜΕΝΑ ΣΤΕΦΑΝΗ