Βόμβα από το ESM για το κόστος διάσωσης

21.10.2015

 

 

 

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας από το ESM εκτιμώντας ότι δεν αποκλείεται να αυξηθεί μελλοντικά το κόστος διάσωσής της, καθώς θεωρεί  ότι τα 86 δις ευρώ δεν επαρκούν.

 

 

Την εκτίμηση αυτή εξέφρασε  ο οικονομικός διευθυντής του ESM, Κρίστοφ Φράνκελ. Η ανησυχία εστιάζεται στο γεγονός ότι η Ελλάδα, αυτή τη στιγμή, χρεώνεται από τον ESM με επιτόκιο 1%, το οποίο όμως δεν είναι «κλειδωμένο» για όλη τη διάρκεια του δανείου.

 

 

 Όπως τόνισε στο Bloomberg o κ. Φράνκελ, «δεν μπορούμε να εγγυηθούμε ότι το επιτόκιο θα παραμείνει σε ένα τόσο χαμηλό επίπεδο. Γνωρίζουμε ότι αυτό που χρεώνουμε σήμερα δεν θα είναι αυτό που θα χρεώνουμε αύριο και φυσικά είναι πολύ διαφορετικό από αυτό που ενδεχομένως να χρεώνουμε σε πέντε ή δέκα χρόνια».

 

 

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως, αν η ελληνική κυβέρνηση δεν ανατάξει σε σύντομο χρονικό διάστημα την ελληνική οικονομία, άρα και να μειώσει το χρέος, τότε θα κινδυνεύσει να πέσει ξανά σε μια σπείρα αποσταθεροποίησης, όταν τα κόστη δανεισμού στην Ευρώπη θα αρχίσουν να αυξάνονται. Κάτι που επιβεβαιώνει και ο Κάρστερν Μπρζέσκι, επικεφαλής οικονομολόγος της ING-Diba στη Φρανκφούρτη.

 

 

Ως κατακλείδα, ο κ. Φράνκελ έσπευσε να επισημάνει πως η Ελλάδα δεν θα βρεθεί προ εκπλήξεων, καθώς «είμαστε ξεκάθαροι και πολύ προσεκτικοί στις αναφορές των επιτοκίων, αφού υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους τα επιτόκια θα μπορούσαν να αυξηθούν στο μέλλον. Θα μπορούσαν επίσης να υποχωρήσουν -προς το παρόν αυτό είναι που βιώνουμε όλοι μας- αλλά ενδεχομένως να κινηθούν ανοδικά και πάλι στο μέλλον».

 

 

 Το 2014 το δημόσιο έλλειμμα της Ελλάδας διαμορφώθηκε στο 3,6% του ΑΕΠ και το χρέος στο 178,6% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τη δεύτερη κοινοποίηση των στοιχείων της Eurostat για το έλλειμμα και το χρέος των κρατών-μελών της ΕΕ το 2014.

 

 

Την ίδια χρονιά, το δημόσιο έλλειμμα στην ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 2,6% του ΑΕΠ και στην «ΕΕ των 28» στο 3% του ΑΕΠ. Το δημόσιο χρέος στην ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 92,1% του ΑΕΠ και στο 86,8% στην «ΕΕ των 28».

 

 

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την Ελλάδα, το δημόσιο έλλειμμα το 2014 διαμορφώθηκε στο 3,6% του ΑΕΠ από 12,4% το 2013 και 8,8% το 2012. Το ελληνικό χρέος διαμορφώθηκε το 2014 στο 178,6% του AEΠ (317,12 δισ. ευρώ), από 177% του ΑΕΠ το 2013 και 159,4% του ΑΕΠ το 2012.