Διαμαρτυρία για το ΧΥΤΒΑ Δήμου Τανάγρας στο Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας

Η περιφέρεια είναι αρνητική στην κατασκευή του ΧΥΤΕΑ ΧΥΤΒΑ, στο συγκεκριμένο σημείο, στο Δήμο Τανάγρας, επανέλαβε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός,  σε σχετική ερώτηση του Περιφερειακού Συμβούλου της Λαϊκής Συσπείρωσης Νώντα Κατσικώνα, την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου, κατά τη διαδικασία  της λογοδοσίας της Περιφερειακής Αρχής.

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Νώντας Κατσικώνας στην εισήγησή του έκανε εκτενή αναφορά στην ιστορία του έργου και τα λάθη της Περιφέρειας που επέτρεψε την κατασκευή του ΧΥΤΕΑ ΧΥΤΒΑ. Αναφέρθηκε στους κινδύνους που εγκυμονεί για τους κατοίκους της περιοχής και στην καταστροφή περιβαλλοντική και υγειονομική που επέρχεται.

Δυναμική όσο και μαχητική ήταν η παρουσία κατοίκων του Δήμου Τανάγρας, οι οποίοι απαίτησαν και πήραν το λόγο να μιλήσουν εκφράζοντας την αγωνία τους για το μέλλον της περιοχής.

Ο Αρχηγός της Αντιπολίτευσης στο Δήμο Τανάγρας Νίκος Παπαϊωάννου κράτησε αντιπολιτευτική στάση κατηγορώντας τη Δημοτική Αρχή για τις κινήσεις της, ενώ «απάλλαξε» την Περιφέρεια για τις όποιες ευθύνες της και ζήτησε να μην προχωρήσει η κατασκευή του ΧΥΤΕΑ ΧΥΤΒΑ.

Η εκπρόσωπος της ΟΓΕ Τανάγρας και των κατοίκων Μαρία Διαματάρη από την πλευρά της κατήγγειλε το «έγκλημα» που συντελείται, καθώς όπως είπε κατασκευάζεται ένα χώρος εναπόθεσης τοξικών αποβλήτων που θα οδηγήσει την περιοχή στην οικολογική και περιβαλλοντική καταστροφή και τους κατοίκους στο θάνατο. Επεσήμανε ότι αυτή την ώρα η εταιρία έχει ξεκινήσει τα έργα στη θέση Κεραμιδέζα, ενώ ο δήμος Τανάγρας έχει προσφύγει στο ΣτΕ.

Ο επικεφαλής της παράταξης ΣΤΕΡΕΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Κώστας Μαρκόπουλος επεσήμανε τα λάθη και τις ολιγωρίες της Περιφέρειας στο θέμα με αποτέλεσμα σήμερα να βρισκόμαστε προ τετελεσμένων γεγονότων. Επεσήμανε ότι η Περιφέρεια με τη στάση της ευνόησε την κατασκευή της μονάδας σε μια περιοχή που είναι άκρως ακατάλληλη θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές των κατοίκων. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «αυτό το έργο πρέπει να γίνει εκεί που γεννάνε οι αετοί και όχι μέσα σε οικιστική περιοχή». Ενώ απευθυνόμενος προς την Περιφερειακή Αρχή είπε «Αναγνωρίζω ότι έχετε δεσμεύσεις. Εάν δεν μπορείτε να αντισταθείτε τουλάχιστον συνταχθείτε μαζί μας».

Ο κ. Μαρκόπουλος ζήτησε να γίνει ειδική συνεδρίαση στο Περιφερειακό Συμβούλιο για το θέμα με τη συμμετοχή και του Δημάρχου Τανάγρας Βασίλη Περγάλια, ώστε να δοθούν απαντήσεις, να διαλευκανθούν και να ξεκαθαρίσουν  πολλά σκοτεινά σημεία της υπόθεσης.

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας υποστήριξε ότι η θέση της Περιφέρειας είναι σταθερά αρνητική και συμπορεύεται με τη θέση του Δήμου Τανάγρας. Έσπευσε όμως να τονίσει ότι: Πρώτον τα βιομηχανικά απόβλητα είναι δικά μας και πρέπει να τα διαχειριστούμε στο τόπο μας. Δεύτερον πρέπει να δούμε τη Χωροθέτηση γιατί στο σημείο που επιλέχτηκε δημιουργεί προβλήματα. Μπορούμε, είπε, με συνεργασία να βρούμε κοινό τόπο χωροθέτησης που να μην δημιουργεί προβλήματα. Και τρίτον, είναι ανάγκη να ελέγξουμε τη χωρητικότητα, ώστε στο ΧΥΤΕΑ ΧΥΤΒΑ να πηγαίνουν μόνο τα βιομηχανικά απόβλητα της εταιρίας που κάνει την επένδυση και αυτά της Βοιωτίας και όχι όλης της χώρας και, ενδεχομένως, και του εξωτερικού.

Ο Φ. Σπανός  υπεραμύνθηκε της απόφασης της 19ης  Δεκεμβρίου 2023, όπου έκανε αποδεχτό το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Βιομηχανικό Αποβλήτων που προβλέπει μόνο ένα ΧΥΤΕΑ ΧΥΤΒΑ στη χώρα μας μέχρι το 2030 στην περιοχή της Τανάγρας, χωρίς όμως να γίνουν πιστευτές οι αιτιάσεις του από την αντιπολίτευση. Επίσης τόνισε ότι η απόφαση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας, που ήταν θετική για την κατασκευή του ΧΥΤΒΑ,  δεν παρήγαγε αποτελέσματα. Η απάντηση ήταν ότι με βάση αυτή την απόφαση πήρε άδεια το έργο.