Επέστρεψαν εντυπωσιασμένοι οι μαθητές του ΓΕΛ Ωρωπού από τη Βουδαπέστη

Με μοναδικές εντυπώσεις επέστρεψαν κατενθουσιασμένοι οι μαθητές της Α΄ και Β΄ τάξης του Γενικού Λυκείου Ωρωπού από την πενθήμερη εκδρομή τους στη Βουδαπέστη.

Οι πενήντα τρεις  μαθητές και μαθήτριες του Λυκείου και οι τέσσερις καθηγήτριες συνοδοί τους είχαν την ευκαιρία, στο πλαίσιο της αδελφοποίησης με το σχολείο Σενιέ Μερσιέ της Βουδαπέστης, να γνωρίσουν την ιστορία και τις ομορφιές της Ουγγρικής πρωτεύουσας, να γευτούν τα τοπικά εδέσματα και να αντλήσουν μοναδικές εμπειρίες για τον τρόπο ζωής των κατοίκων.

Οι μαθητές επισκέφθηκαν τα ιστορικά μνημεία της Βουδαπέστης και φυσικά το Δούναβη όπου έκαναν τη σχετική βόλτα με τα καραβάκια. Κατενθουσιασμένοι έμειναν οι μαθητές από  το κάστρο της Βούδας και την εκκλησία Matthias, την Βασιλική του Αγίου Στεφάνου, το κτίριο του Κοινοβουλίου, αλλά και την πλατεία Ηρώων.

Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε στους μαθητές και τις μαθήτριες το μνημείο με τα δεκάδες μπρούτζινα παπούτσια που κοσμούν το πεζοδρόμιο δίπλα στη Γέφυρα των Αλυσίδων στον Δούναβη, αποτελώντας ένα μνημείο- ορόσημο για τους 550.000 Ούγγρους Εβραίους που έχασαν τη ζωή τους το 1944 – 45.

Το μνημείο είναι μια διαδρομή με 40 μπρούντζινα αδειανά ζεύγη υποδημάτων, πάνω στις πλάκες του πεζοδρομίου, σαν τα τελευταία βήματα μιας χορογραφίας που οδηγούσε στην εξόντωση.

Η εκδρομή περιελάμβανε, επίσης μονοήμερη εκδρομή στην Αυστρία και τα χωριά της Σλοβακίας.

Οι μαθητές ευχαριστούν για την δυνατότητα που τους έδωσαν να ζήσουν μια τόσο έντονη εμπειρία το Δήμο Ωρωπού αλλά και τον εφοπλιστή κ. Αθ. Μαρτίνο που συνέβαλαν οικονομικά στην υλοποίηση της εκδρομής.