Ιερώνυμος: όχι στο σύμφωνο συμβίωσης – εμείς βομβαρδίσαμε τους πρόσφυγες

13.12.2015

Με την διακριτικότητα και την σοφία που τον διακατέχουν πάντα, ο Αρχιεπίσκοπος τάχθηκε ενάντια στην ψήφιση του συμφώνου συμβίωσης και την επέκταση του στα ομόφυλα ζευγάρια, αποφεύγοντας παράλληλα να σχολιάσει ορισμένες ακραίες τοποθετήσεις ανθρώπων της εκκλησίας.

Σε συνέντευξη του στο Mega, ο Αρχιεπίσκοπος, τόνισε ότι το σύμφωνο συμβίωσης θα ήταν καλύτερα να μην περάσει από τη Βουλή και να γίνει νόμος: «Ένα τέτοιο θέμα, που είναι προσωπική επιλογή κάποιων ανθρώπων, πρέπει να μπει στο οικογενειακό δίκαιο; Πρέπει να πάει στη Βουλή και να γίνει νόμος του κράτους;».

Ασχολίαστο δεν άφησε και το θέμα της καύσης των νεκρών, όπως και τη λειτουργία αποτεφρωτηρίου στην Αθήνα. Ο Αρχιεπίσκοπος εξήγησε ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να επιλέγει την καύση, αυτό όμως αντίκειται στα πιστεύω της Ορθόδοξης Εκκλησίας με αποτέλεσμα τα αποτεφρωτήρια να μην είναι δυνατόν να λειτουργήσουν εντός των κοιμητηρίων.

Στη συνέχεια, όταν ερωτήθηκα σχετικά με την καλή σχέση που διατηρεί με τον Πρωθυπουργό, επισήμανε ότι μπορούν να κουβεντιάζουν καλά αλλά ό ίδιος δεν είναι σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα.

Εξαιρετική εντύπωση έκανε η θέση του κ.κ. Ιερώνυμου απέναντι στο προσφυγικό ζήτημα, δηλώνοντας πως «Εμείς βομβαρδίσαμε τους πρόσφυγες». Με άκρατη ευαισθησία εκτιμώντας τα αίτια της προσφυγικής κρίσης τόνισε:

 «Γιατί έφυγαν; Γιατί τους βομβαρδίσαμε εμείς. Η πολιτισμένη Ευρώπη τους βομβάρδισε. Τους έβγαλε από τα σπίτια τους, τους δημιούργησε αυτό το ρεύμα. Αυτοί έρχονται προς τα εδώ, πνίγονται στη θάλασσα, εμείς τους υποδεχόμαστε και τώρα πάνε προς την Ευρώπη και βλέπουν τους πασσάλους που βάζουν για να μην περάσουν. Οι ένοχοι δεν πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους; Ή θα τους αποκλείσουν και θα επιστρέψουν πίσω στην Ελλάδα;».

Όσον αφορά στην κατασκευή και λειτουργία ισλαμικού  τεμένους στην Αθήνα, ο κ. Ιερώνυμος εμφανίστηκε επιφυλακτικός. Αν και αναγνωρίζει πως είναι δικαίωμα του καθενός να έχει έναν λατρευτικό χώρο για τις θρησκευτικές του υποχρεώσεις, τόνισε πως δεν χρειάζεται να γίνουν βιαστικές κινήσεις με την ολοκλήρωση της ιδέας αυτή και πρόσθεσε:

«Κάτω από το σημερινό καθεστώς θα είναι αφέλεια να τρέξουμε, χωρίς να ξέρουμε ποιος θα το διοικεί. Χωρίς να ξέρουμε αν θα είναι χώρος προσευχής ή αν είναι τόπος διδασκαλίας και φονταμενταλιστικός», τόνισε.