Ναυάγιο στο Eurogroup. Θα συνεχιστούν στις Βρυξέλλες οι συνομιλίες

Ναυάγιο στο σημερινό  Eurogroup στις Βρυξέλλες για την Ελλάδα με την κλεψύδρα του χρόνου να τελειώνει με απρόβλεπτες συνέπειες. Η εξέλιξη αυτή σημαίνει ότι οι θεσμοί δεν θα επιστρέψουν άμεσα στην Αθήνα για να ολοκληρωθούν οι συνομιλίες ενώ δεν είναι καν δεδομένο ότι θα κλείσουν όλα στο επόμενο Eurogroup στις 7 Απριλίου.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ανακοίνωσε ότι οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν επί… βελγικού εδάφους. Έτσι, στις Βρυξέλλες θα παραμείνουν οι αρμόδιοι υπουργοί Τσακαλώτος-Αχτσιόγλου και Χουλιαράκης, όπως και οι εκπρόσωποι των θεσμών (και το ΔΝΤ), όπως διευκρίνισε ο επικεφαλής του Eurogroup σημειώνοντας ότι θα μετάσχουν οι άμεσα εμπλεκόμενοι υπουργοί.

Όπως παραδέχθηκε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, δεν υπήρξε συμφωνία και πλέον παραπέμπει την διευθέτηση του ζητήματος συνολικά, αρχικά στο Eurogroup της 7ης Απριλίου και κατόπιν στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ στα τέλη Απριλίου.

Ο πρόεδρος του Eurogroup ρωτήθηκε γιατί οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν στις Βρυξέλλες και όχι στην Αθήνα, αρκέστηκε να απαντήσει: «Η επιλογή μας ήταν να το κάνουμε αυτό στις Βρυξέλλες» επαναλαμβάνοντας: «Έχει έρθει η ώρα να αντιμετωπίσουμε τα μεγαλύτερα ζητήματα, εργασιακά, συντάξεις και κάποια φορολογικά. Πρέπει να ξεκαθαριστούν τα μεγάλα ζητήματα και μετά να δούμε τα υπόλοιπα.

Όπως είπε ο πρόεδρος του Eurogroup: «Μας ενημέρωσαν οι θεσμοί. Έχει γίνει πρόοδος, αλλά μένουν ακόμη ζητήματα-κλειδιά σε εκκρεμότητα».

Όπως ανακοίνωσε δε, κατά την προπαρασκευαστική συνάντηση που είχαν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με τους θεσμούς, συμφώνησαν να συνεχιστούν οι συζητήσεις σε εντατικούς ρυθμούς στις Βρυξέλλες και θα επικεντρωθούν στα εξέχοντα ζητήματα, προκειμένου να ξεκαθαριστούν.

Θα ακολουθήσει πολιτική συζήτηση στο επόμενο Eurogroup της 7ης Απριλίου. Ωστόσο, όπως έσπευσε να διευκρινίσει ο Ντάισελμπλουμ, «δεν υπάρχει καμία υπόσχεση ότι θα έχει τελειώσει έως τότε όλη η δουλειά».

Η μόνη συμφωνία που υπήρξε από όλους ήταν να τελειώσουν το ταχύτερο δυνατό τα υπόλοιπα εκκρεμή ζητήματα.

Ντάισελμπλουμ: Αν συμφωνήσετε στα φορολογικά, εργασιακά, συντάξεις, θα δούμε και το χρέος

Ερωτηθείς για το πότε θα επανέλθει θέμα της ελάφρυνσης χρέους, ο Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε: «Πρέπει να υπάρξει πλήρης συμφωνία για φορολογικά, συντάξεις εργασιακά μεταρρυθμίσεις τις επόμενες ημέρες. Αν αυτό είναι επιτυχές τότε θα γυρίσουμε στο Eurogroup και θα πούμε πώς πρέπει να γίνει το θέμα του χρέους. Αλλά για να υπάρξει πολιτική συμφωνία, χρειαζόμαστε δημοσιονομικές προβλέψεις. Όταν υπάρξει συμφωνία για τα ανοιχτά ζητήματα θα πάμε στα άλλα θέματα».

Μοσκοβισί: Απομένουν ερωτήματα για συντάξεις – εργασιακά

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ Πιέρ Μοσκοβισί αρκέστηκε να πει ότι έγιναν «χρήσιμες» συζητήσεις και ξεκαθάρισαν τα επόμενα στάδια. «Απομένουν ερωτήματα» είπε για συντάξεις και εργασιακά.

Ως προς την αποστολή της τρόικας στην Ελλάδα, είπε ότι έγινε πρόοδος.

Ρέγκλινγκ: Σημαντικές εκκρεμότητες ακόμη

Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ κατέστησε σαφές από την πλευρά του ότι έγινε μεν «καλή πρόοδος από την τελευταία συνάντησή μας» ωστόσο πρόσθεσε: «Είναι ξεκάθαρο ότι σημαντικός αριθμός ζητημάτων δεν έχει λυθεί ακόμη».

Προειδοποίησε δε ότι η καθυστέρηση «μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία, στις επενδύσεις και στην εμπιστοσύνη» και πως «γι’ αυτό πρέπει να επιταχύνουμε και να να κλείσουμε πολύ πριν από τον Ιούλιο (που είναι η επόμενη δόση της Ελλάδος) την αξιολόγηση για να σταθεροποιηθεί η οικονομία»

Ροκανίζει το χρόνο το ΔΝΤ

Στο Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, με δεδομένο  πως το σημερινό Εurogroup χάνεται και το επόμενο είναι στις 7 Απριλίου, θεωρούν ότι είναι πιθανό το ΔΝΤ να ροκανίσει και άλλο το χρόνο, με στόχο να ενδώσει στις απαιτήσεις του, καθότι τον Ιούλιο λήγει το ομόλογο ύψους 7,4 δισ. ευρώ.