Ψηφίστηκε από το Δ.Σ. Τανάγρας το Σχέδιο για το Βιομηχανικό Πάρκο Σχηματαρίου – Οινοφύτων και την εξυγίανση του Ασωπού

-Είναι το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο στη Στερεά Ελλάδα

-Θα κοστίσει 260 εκατ. ευρώ

Το δρόμο προς τη Βουλή για να γίνει νόμος του κράτους είναι, πλέον, το Σχέδιο  Δράσης για τη  δημιουργία Βιομηχανικού Πάρκου στα Οινόφυτα και την εξυγίανση του Ασωπού ποταμού, συνολικού κόστους 260 εκατ. ευρώ μετά την, κατά πλειοψηφία,   ψήφιση του, χθες, Τετάρτη 3 Οκτωβρίου, από το Δημοτικό Συμβούλιο Τανάγρας.

Ήταν μια ιστορική μέρα για το Δημοτικό Συμβούλιο και τους πολίτες του Δήμου Τανάγρας η χθεσινή υπερψήφιση του Σχεδίου Δράσης για τη δημιουργία του Βιομηχανικού Πάρκου και την εξυγίανση του Ασωπού ποταμού. Μετά   από δεκαετίες παλινωδιών, συζητήσεων και γραφειοκρατικών εμποδίων ανοίγει ο δρόμος για να μπει οριστικά τέλος στην βιομηχανική αναρχία και την ρύπανση της περιοχής.   Ο Δήμος Τανάγρας μπαίνει σε μια νέα αναπτυξιακή τροχιά όπου οι βιομηχανίες θα σέβονται τους πολίτες και το περιβάλλον. Κι αυτό πιστώνεται σε όλους όσους πίστεψαν ότι μπορεί να αλλάξει η μοίρα του τόπου. Από τον π. Γιάννη Οικονομίδη  μέχρι τη σημερινή Δημοτική Αρχή, την Αντιπολίτευση, το ΣΒΣΤ τους φορείς, τους πολίτες  και φυσικά το μεγάλο πρωτεργάτη του εγχειρήματος Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Κώστα Μπακογιάννη.

Το τελικό Σχέδιο Δράσης   της διαβούλευσης με τίτλο « Ολοκληρωμένο Στρατηγικό και Επιχειρηματικό Σχέδιο(Σχέδιο Δράσης)για την Αστική Κοινωνική Περιβαλλοντική και Επιχειρηματική αναζωογόνηση και Εξυγίανση της ευρύτερης περιοχής της ΛΑΠ Ασωπού( ΟΧΕ ΛΑΠ Ασωπού) με αξιοποίηση της «Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (0ΧΕ)» είναι μια επανάσταση για την ευρύτερη περιοχή Σχηματαρίου και Οινοφύτων. Πρόκειται για ένα σύγχρονο επενδυτικό σχέδιο δράσης.

Έρχεται να δώσει λύση σε ένα χρόνιο, άλυτο πρόβλημα που είχε να κάνει με την άναρχη  βιομηχανική ανάπτυξη της περιοχής και την περιβαλλοντική ρύπανση του Ασωπού ποταμού. Ένα  πρόβλημα που τόλμησε να αγγίξουν ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Κώστας Μπακογιάννης, ο Δήμαρχος Τανάγρας κ Βασίλης Περγάλιας, ο ΣΒΣΕ και όλοι οι φορείς τη περιοχής.

Το Σχέδιο Δράσης- μετά την ψήφιση του Σχεδίου από το Δημοτικό Συμβούλιο Τανάγρας –είχε προηγηθεί η ψήφισή του από το Περιφερειακό Συμβούλιο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας- παίρνει το δρόμο για τη Βουλή, όπου ο Αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης  κ. Στ. Πιτσιόρλας, με τη μoρφή  fast track θα το φέρει προς συζήτηση και ψήφιση, ώστε να γίνει και νόμος του κράτους.

Πρόκειται για μια μεγάλη επένδυση της τάξεως των 260 εκατ. ευρώ από πόρους  του ΕΣΠΑ 2014-2020, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, του Ε.Π. ΥΜΕΠΕΡΑΑ, του ΠΔΕ και ιδιωτικές επενδύσεις.

Σημαντικά είναι τα αντισταθμιστικά οφέλη για το Δήμο Τανάγρας που, όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα θα έχει, σύμφωνα με το σχέδιο, αποκτήσει μια άλλη  αναπτυξιακή προοπτική.

Μεταξύ άλλων ο Δήμος Τανάγρας έχει προτείνει ως αντισταθμιστικά οφέλη να γίνουν τα ακόλουθα έργα:

-Αναβάθμιση του βιολογικού καθαρισμού ώστε να δέχεται τα βιομηχανικά απόβλητα ακαθάρτων του Δ.Ε. Τανάγρας

-Μείωση των ρύπων στα σχολεία  με ειδικό εξοπλισμό ανίχνευσης και περισυλλογής τους.

– Οδόστρωση της Λεωφόρου Σχηματαρίου – Δηλεσίου

– Κατασκευή Συνεδριακού Κέντρου στο χώρο του Κολυμβητηρίου Τανάγρας

-Ανασκαφές για την ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου Τανάγρας

-Αναβάθμιση και ανάδειξη του Πύργου Τανάγρας

-Αναβάθμιση και ανάδειξη τοποθεσίας Καστρί

-Αλλαγή του ΚΠΣ Σχηματαρίου

-Το σχέδιο πόλης Δηλεσίου

– Την κατασκευή της κεντρικής πλατείας Δηλεσίου

-Την  εξυγίανση του Ασωπού ποταμού με την τοποθέτηση μετρητών σε όλα σημεία του ποταμού

-Βιολογικό καθαρισμό  ακαθάρτων βιομηχανικών αποβλήτων που πέφτουν στον ποταμό

– Έργα οδοποιίας σε όλο το Δήμο Τανάγρας.

Στο σχέδιο προβλέπεται  η κατασκευή ΧΥΤΕΑ και ΧΥΤΒΑ. Απαραίτητες  μονάδες για να λειτουργήσει  αποτελεσματικά ένα σύγχρονο Βιομηχανικό Πάρκο.

Να σημειώσουμε ότι ο Δήμος Τανάγρας δεν ψήφισε τη δημιουργία χώρου υγειονομικής ταφής επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων κάτι το οποίο προβλέπει η πρόταση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Επί αυτού του θέματος  έγινε  συζήτηση και προτάθηκε  από τους Δημοτικούς Συμβούλους κ. Χρ. Σαμουρέλη και Λάζαρο Μαυράκη  να μην ψηφιστεί από το Δ.Σ. Οι ίδιοι εξέφρασαν και κάποιες ενστάσεις τεχνικού ενδιαφέροντος  και ζήτησαν να δοθεί μεγαλύτερος χρόνος για διαβούλευση της πρότασης. Ενώ να αναφέρουμε ότι και ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Δ. Παπαθεοδώρου δεν ψήφισε το σχέδιο για ιδεολογικούς κομματικούς λόγους. Και η κα Ευ. Κακάλια  δήλωσε παρούσα.

Ο κ. Β. Περγάλιας

Ο Δήμαρχος Τανάγρας κ Βασίλης Περγάλιας στη σύντομη ομιλία του αναφέρθηκε στο χρονικό της ιδέας και της διαβούλευσης που ακολούθησε μέχρι να φτάσουμε στη χθεσινή ψήφιση της ολοκληρωμένης πρότασης για το Βιομηχανικό Πάρκο και την Εξυγίανση του Ασωπού ποταμού. Θα μπει, τόνισε, τάξη στην άναρχη βιομηχανική δόμηση.  Επίσης θα υπάρχει αυστηρός περιβαλλοντικός έλεγχος στη λειτουργία των μονάδων  μέσα στο Βιομηχανικό πάρκο. Γιατί στόχος μας ήταν και είναι βιομηχανία και πολίτες να συμπορευτούν μέσα από βασικές αρχές και αυστηρούς κανόνες απέναντι στο περιβάλλον και τον άνθρωπο.

Ο κ. Περγάλιας, εμφανώς, ικανοποιημένος από την πολύμηνη διαβούλευση του Σχεδίου, εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του προς τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας ο οποίος είχε το θάρρος να φτάσει την πρόταση μέχρι τέλους.

«Κατά το παρελθόν», είπε, ο κ. Περγάλιας «πολλοί δεν ήθελαν να προχωρήσει το σχέδιο και άλλοι δεν μπορούσαν. Ο κ. Μπακογιάννης κατάφερε να ξεπεράσει  την γραφειοκρατία και τα εμπόδια. Είναι μια μεγάλη επιτυχία της Περιφέρειας και όλων όσων συμμετείχαν. Στο Δήμο μας θα πέσουν τα επόμενα χρόνια 260 εκατ. ευρώ για έργα αναπτυξιακά που θα αναβαθμίσουν την περιοχή μας. Επιτέλους θα γίνει ένα μεγάλο έργο που χρειάζεται ο τόπος μας».

Και πρόσθεσε: « Κάποιοι είπαν ότι φέραμε πέρυσι τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο για να κάνουμε φιέστα. Η απάντηση είναι ότι την άλλη εβδομάδα το Σχέδιο πάει στη Βουλή και ,όπως μου είπε ο υπουργός κ. Στ. Πιτσιόρλας, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος θα ψηφιστεί για να προχωρήσει άμεσα το έργο.

Σήμερα ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του απέναντι στο τόπο και εγώ προσωπικά ζητώ να ψηφιστεί και να πάει στη Βουλή να γίνει νόμος του κράτους».

Ενώ για το εάν θα γίνει η όχι XYTBA είπε ότι «αυτό θα το κρίνει η Βουλή».