Προσπάθειες για λύση του προσφυγικού στο Μαξίμου

24.1.2016

Έντονα απασχολεί την κυβέρνηση το προσφυγικό καθώς καθημερινά εκατοντάδες φτάνουν στα ελληνικά νησιά από τα τουρκικά παράλια αποδεικνύοντας ότι η Τουρκία παρά την βοήθεια που έλαβε από την ΕΕ δεν έχει τη βούληση να λάβει τα αναγκαία μέτρα ώστε να κρατήσει στο έδαφός της του πρόσφυγες.

Μόλις χθες πάνω από τρείς χιλιάδες πρόσφυγες μεταφέρθηκαν με πλοία από τα νησιά στον Πειραιά με προορισμό την Βόρια Ευρώπη, ενώ 42 άτομα χάθηκαν σε δύο ναυάγια στο Αιγαίο στο δρόμο της ελπίδας για μια καλύτερη ζωή.

Σύμφωνα με πληροφορίες χθες το βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό κ. Αλ. Τσίπρα  με θέμα το προσφυγικό και σε μια προσπάθεια να αναζητηθούν λύσεις .

Στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου συμμετείχαν ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θοδωρής Δρίτσας, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Νίκος Ξυδάκης.

Η Γερμανία

Η κυβέρνηση της Γερμανίας προτίθεται να αυξήσει την οικονομική βοήθεια που προσφέρει στην Τουρκία για τη διευθέτηση της μεταναστευτικής κρίσης κατά 40% το 2016, σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Διεθνούς Οικονομικής Συνεργασίας και Αναπτυξιακής Βοήθειας Γκερντ Μίλερ.

Το Βερολίνο προτίθεται να ανεβάσει στα 50 εκατ. ευρώ φέτος τη βοήθεια, με στόχο έργα κυρίως στις περιοχές της τουρκικής μεθορίου, όπως ανέφερε ο Μίλερ σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη Bild. Στόχος είναι έργα όπως η κατασκευή σχολείων, θέσεις επαγγελματικής εκπαίδευσης και έργα υποδομής στις περιοχές -όπου έχουν καταφύγει ως επί το πλείστον πρόσφυγες από τη Συρία.

Στα τέλη Νοεμβρίου, η ΕΕ καταλήξει σε συμφωνία με την Άγκυρα για μέτρα που θα ανασχέσουν τη ροή των προσφύγων και των μεταναστών, με αντάλλαγμα οικονομική βοήθεια και αναζωογόνηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Η εφαρμογή της συμφωνίας προχωρά αρκετά αργά. Όσο η Τουρκία διατηρεί για την Ευρωπαϊκή Ένωση ρόλο κλειδί στην αντιμετώπιση του προσφυγικού, τόσο συγκεκριμένα ο Ερντογάν έχει καταστεί σημαντικός για την ίδια την καγκελάριο Μέρκελ, η οποία βλέπει στο εσωτερικό της Γερμανίας την στάση της στο προσφυγικό να υφίσταται συνεχώς πιέσεις -και ποντάρει περισσότερο σε μείωση των προσφυγικών ροών παρά σε σκληρότερα μέτρα στα γερμανικά σύνορα.