SOS: Η «εξυγίανση» του Ασωπού ποταμού οδηγεί σε περιβαλλοντική καταστροφή με το ΧΥΤΒΑ

Στην πλήρη οικολογική και περιβαλλοντική καταστροφή οδηγούν βήμα –  βήμα  οι βιομήχανοι το  Δήμο Τανάγρας και κατ’ επέκταση το Δήμο Ωρωπού, μέσω της κοιλάδας του Ασωπού ποταμού, η οποία κατατρέχει μέχρι τις εκβολές του στον Ευβοϊκό, με τις ευλογίες της Κυβέρνησης και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Ο σχεδιασμός της εξυγίανσης του Ασωπού ποταμού με την κατασκευή του Επιχειρηματικού Πάρκου Οινοφύτων, που έφερε την κατασκευή του  ΧΥΤΒΑ που θα δεχθεί όλα τα επικίνδυνα απόβλητα της Ελλάδας, στη συνεχεία το διπλασιασμό του εμβαδού της μονάδας και στο αμέσως, προσεχές, διάστημα την κατασκευή μονάδας ταφής επικίνδυνων υγρών αποβλήτων, με τις ευλογίες της κυβέρνησης και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας,  βάζουν  ταφόπλακα στη ζωή και το μέλλον χιλιάδων πολιτών που κατοικούν  η εργάζονται στην περιοχή.

Μπροστά σε αυτή την μονομερή πράξη των Βιομηχάνων που οδηγεί στην καταστροφή της περιοχής ο Δήμαρχος Τανάγρας Βασίλης Περγάλιας έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα δεχτεί στα όρια του δήμου ΧΥΤΒΑ και παλεύει για την αποτροπή του, ενώ η Λαϊκή Συσπείρωση και η ΟΓΕ Τανάγρας, δίνουν καθημερινά σκληρή μάχη για την ενημέρωση των πολιτών για την επερχόμενη ολική οικολογική καταστροφή και τις συνέπιες της.

Οι αγώνες του αείμνηστου Θανάση Παντελόγλου, του παπά Γιάννη Οικονομίδη, του Χρήστου και Γιώργου Παναγόπουλου με την ΟΣΩ  και της «Άποψης τώρα»,  για καθαρό Ασωπό, σήμερα, φαλκιδεύονται από τα αδυσώπητα οικονομικά συμφέροντα των επιχειρηματιών που θέλουν να αλώσουν όλη την περιοχή.

Η εξυγίανση του  Ασωπού ποταμού

Η πολυδιαφημισμένη, σωτηρία της Βιομηχανικής περιοχής Οινοφύτων-Σχηματαρίου, με το μήνυμα «Καθαρός Ασωπός με καθαρές, ανοιχτές βιομηχανίες» αποδεικνύεται παγίδα. Η εξυγίανση του Ασωπού ποταμού» που εξαγγέλθηκε στις 16 Μαΐου του 2017, με συνολικό προϋπολογισμό 2,5 δις ευρώ, με την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, το 2017, στο Σχηματάρι, με την ευκαιρία  της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, για την στήριξη του εγχειρήματος και οι εξαγγελίες του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στις 31 Ιουλίου του 2017 από τη Λαμία, για χρηματοδότηση του έργου «Εξυγίανση του Ασωπού» προϋπολογισμού 205 εκατ.  ευρώ, κινδυνεύουν, σήμερα, να γίνουν το κύκνειο άσμα μιας ολόκληρης περιοχής, στο όνομα των  ισχυρών οικονομικών συμφερόντων. Να μετατρέψουν την ελπίδα σε μια απίστευτη οικολογική τραγωδία.

Η κατασκευή του Επιχειρηματικού Πάρκου Οινοφύτων, για την εξυγίανση του Ασωπού ποταμού, έφερε  την κατασκευή του ΧΥΤΒΑ, όχι εντός των ορίων του πάρκου, όπως θα έπρεπε,  αλλά  ως ιδιωτική επένδυση, στην περιοχή Κεραμιδέζα, στο Σχηματάρι, του Δήμου Τανάγρας, δεν είναι τελικά τόσο αθώα, όσο την εμφάνιζαν. Η Βιομηχανική περιοχή Σχηματαρίου-Οινοφύτων τείνει να γίνει η ταφόπλακα για όλη την περιοχή. Μια περιοχή που ετοιμάζεται να υποδεχτεί τα επικίνδυνα στερεά και υγρά βιομηχανικά απόβλητα όλης της χώρας, που είναι βέβαιο ότι θα επηρεάσουν και τον Ασωπό ποταμό που είναι ήδη επιβαρυμένος.

Υπό το πρόσχημα, λοιπόν,  να σταματήσει η άναρχη βιομηχανική ανάπτυξη ξεκίνησε το 2016, να υλοποιείται το όραμα του, τότε, Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κ. Μπακογιάννη και του ΣΥΡΙΖΑ με τον τότε υπουργό  Σωκράτη Φάμελο,  για την κατασκευή του Επιχειρηματικού Πάρκου. Στην εξίσωση υπήρχε και ο Δήμος Τανάγρας με το Δήμαρχο Βασίλη Περγάλια, ο οποίος είχε αγνές προθέσεις να αλλάξει τη μοίρα του τόπου του. Τα οικονομικά συμφέροντα όμως των Βιομηχάνων, με πραξικοπηματικές αλχημείες και τροποποιήσεις του νόμου, αποδείχτηκαν πιο ισχυρά από τη βούληση του. Αναίρεσαν την τετραμερή συμφωνία μεταξύ Κυβέρνησης, Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, Βιομηχάνων και Δήμου Τανάγρας και πέταξαν έξω το Δήμο από την αρχική συμφωνία των τεσσάρων.

Το Επιχειρηματικό Πάρκο έφερε προϋπέθετε τη δημιουργία ΧΥΤΒΑ. Τώρα ήρθε ο διπλασιασμός του εμβαδού των κελιού και η μεταφορά της αλατώδους σκωρίας στο χώρο. Στο άμεσο μέλλον έρχεται η κατασκευή μονάδας εναπόθεσης των υγρών επικίνδυνων βιομηχανικών  αποβλήτων, που θα εξυπηρετούν το σύνολο των αποβλήτων όλης της χώρας. Οι ΧΥΤΒΑ Ασπροπύργου και Σίνδου αφαιρέθηκαν από το αρχικό σχέδιο. Ο ελεγχόμενος θα είναι ταυτόχρονα και ελεγκτής. Δηλαδή οι βιομήχανοι. Ο λύκος θα φυλάει τα πρόβατα. Απόλυτη διαφάνεια!!!.

Ο Δήμος Τανάγρας εκπέμπει SOS, μόνο που το σοβαρό αυτό θέμα αφορά και το γειτονικό Δήμο Ωρωπού, καθώς ο Ασωπός ποταμός διαπερνά και τους δύο Δήμους.  Η ρύπανση δεν γνωρίζει γεωγραφικά όρια και απλώνεται παντού.

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

Περίεργος ο ρόλος που διαδραμάτισε όλα αυτά τα χρόνια η Περιφέρεια. Αποδείχτηκε σύμμαχος των οικονομικών συμφερόντων των Βιομηχάνων και όχι των πολιτών και της διασφάλισης της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

Έτσι στις 19 Δεκεμβρίου 2023, κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Επικίνδυνων Αποβλήτων 2020-2030.

Ο δήμαρχος Βασίλης Περγάλιας με σκληρή γλώσσα μίλησε στο Περιφερειακό Συμβούλιο και διατύπωσε τις απόψεις του εκφράζοντας τη  θέληση του συνόλου των κατοίκων της περιοχής: «Να μην μετατραπεί σε χωματερή των τοξικών αποβλήτων η Τανάγρα», όπως είπε. Ενώ έχει προσφύγει και στη Δικαιοσύνη, στο Συμβούλιο Επικρατείας, για ακύρωση της επένδυσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΗ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΤΑΝΑΓΡΑΣ ΣΤΟ ΠΣ ΠεΣτΕ  19_12_2023

Επέκταση ΧΥΤΒΑ

Την ίδια ώρα προχωράει ο φάκελος για την επέκταση, από την επενδύτρια εταιρία, του ΧΥΤΒΑ, στη θέση Καραμιδέζα, Σχηματαρίου.

Όπως αποκάλυψε. ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Μιχάλης Γιαλούρης, η επενδύτρια εταιρία προχωράει με μονομερή απόφαση, σχεδόν, στον τριπλασιασμό της αρχικής έκτασης, όπου θα κατασκευαστεί το ΧΥΤΒΑ στο Δήμο Τανάγρας με την επωνυμία «Μελέτη Περιβάλλοντος για την τροποποίηση των Περιβαλλοντικών όρων του έργου. Ολοκληρωμένη εγκατάσταση Διαχείρισης Βιομηχανικών  Αποβλήτων (ΟΕΔΒΑ)».

Η έκταση της εγκατάστασης από  25.650 χιλιάδων m2, επεκτείνεται  στα 52.555 m2.  Να αυξηθεί δηλ. κατά 30.500 m2 .

Συγκεκριμένα το Κελί Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων  (ΚΥΤΕΑ) που θα κατασκευαστεί σε δύο φάσεις θα είχε έκταση, σύμφωνα με την αρχική μελέτη, ήταν 18.100m2 και συνολική οριζοντιογραφική έκταση 28.360m2. Με την προτεινόμενη νέα μελέτη το κελί θα έχει εμβαδόν 30.500 m2 και συνολική οριζοντιογραφική έκταση 52.555m2.

Η απόφαση αυτή δεν είναι τυχαία. Στόχος της εταιρίας είναι η μεταφορά από τις εγκαταστάσεις της στα Οινόφυτα, στο ΧΥΤΒΑ και της αλατώδους σκωρίας των απόβλητων, τα οποία μέχρι σήμερα εναποθέτει στο χώρο της. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη, έχει προχωρήσει στην κατάθεση στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας του φακέλου της οικοδομικής άδειας για την κατασκευή του χώρου εναπόθεσης της αλατώδους σκωρίας που βρίσκεται στη φάση της διαβούλευσης.

Η ΟΓΕ Τανάγρας την Πέμπτη 1η Φεβρουαρίου παρέστη στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Τανάγρας και ζήτησε το σώμα να επαναβεβαιώσει την αρνητική και καθολική άρνηση του στην κατασκευή του ΧΥΤΒΑ. Επίσης να παραστεί όλο το Δημοτικό Συμβούλιο και ο λαός της Τανάγρας στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο και να ζητήσουν να ανακαλέσει την προηγούμενη απόφασή του για εγκατάσταση του ΧΥΤΒΑ στο Σχηματάρι. Αλλά και να ξεκινήσουν άμεσα παλλαϊκές κινητοποιήσεις.

Αποκάλυψη της εταιρίας

Να σημειώσουμε ότι, όπως αποκάλυψε ηγετικό στέλεχος της εταιρίας, η πρόθεση των ιδιοκτητών είναι να προχωρήσουν και σε νέα επένδυση στη περιοχή μεταξύ Οινοφύτων και Δηλεσίου στην κατασκευή ειδικού χώρου για την εναπόθεση των υγρών τοξικών αποβλήτων. Σχεδιάζουν δηλαδή την πλήρη καταστροφή της περιοχής, εξήντα χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας, για να έχουν μικρότερο κόστος λειτουργίας οι βιομηχανίες τους.

Αυτό το περιβαλλοντικό έγκλημα μόνο οι πολίτες μπορούν να το αποτρέψουν δυναμικά, αποφασιστικά και πριν γίνει η καταστροφή.